Наступного року розпочинаються зміни на вторинному рівні, потім - зміни торкнуться закладів третинного рівня. Тож лікарням потрібно вчасно завершити укладення договорів з НСЗУ. Так зауважила начальник управління лікувально-профілактичної допомоги населенню Ольга Задорожна.
Про законодавчу базу змін у системі охорони здоров’я розповів головним лікарям керівник Інформаційно-аналітичного центру медичної статистики Василь Железняк. Він зауважив, що з наступного року планується запровадити систему безкоштовних послуг на «вторинці». Національна служба здоров’я оплатить 54 діагностичні та лікувальні послуги за направленням сімейного лікаря, терапевта або педіатра.
-Пацієнт може безоплатно пройти обстеження на хвороби внутрішніх органів, серця, легенів та інші дослідження. Наголошую, що ці дослідження входять в перелік функцій лише «вторинки», -зауважив Василь Железняк.
У медустановах «третинки» планується посилити матеріально-технічну базу. Зокрема забезпечити заклади комп’ютерною технікою, швидкісним інтернет-зв’язком. Оскільки працюватиме електронне направлення, електронна картка, виписуватимуться рецепти та лікарняні листи.
Начальник управління фінансово-економічного забезпечення ДОЗ Олена Житанська повідомила:
-Потрібно досягнути того, аби усі заклади працювали в єдиному інформаційному полі, адже це дозволить швидко і якісно надавати медичні послуги на усіх рівнях.

Олена Житанська наголосила, що у закладах «третинки» уже відбуваються позитивні зміни. Протягом минулого року лікарні провели капітальні ремонти відділень, «озброїлись» новим обладнанням.