Однак, щоб дожити до таких років, потрібно задуматися про це ще в молодості. Представляємо план активного довголіття.

Перспективи не дожити до середньостатистичних 66 років, а хоча б до 80-85 років, і не просто дожити, але зберегти високу якість життя, яке безпосередньо залежить від здоров’я, є лише у тих, хто дотримується 10 золотих правил активного довголіття.

Відмова від шкідливих звичок

Як би банально це не звучало, активному довголіттю сприяє відмова від куріння. Куріння скорочує тривалість життя в середньому на чотири роки. У курців в 10,8 рази частіше виникає рак легенів, ніж у людей без цієї звички.

Здоровий спосіб життя

Під цією фразою мається на увазі не тільки правильне харчування – так само важливо дотримання режиму дня з обов’язковим 8-годинним нічним сном. І не можна забувати про помірні фізичні навантаження.

Обережність

Уникайте ситуацій, в яких ви можете отримати травму. Будь-яка травма – це пошкодження організму, яка дає про себе знати після років і обмежує рухливість. А, як відомо, рух – це життя.
Турбота про здоров’я

Постарайтеся щорічно проходити диспансеризацію, в яку входять: огляд терапевта, загальні аналізи сечі, крові, біохімічний аналіз крові, флюорографія, УЗД внутрішніх органів. А також проводити профілактику хвороб – робити щорічні щеплення від грипу, щеплення при поїздки в екзотичні країни, оформляти медичну страховку.

Свіже повітря

Бажано якомога більше часу проводити на природі далеко від великих міст. Більшість довгожителів живуть у селах. Особливо в цьому сенсі корисний помірний гірський клімат.

Хороший психологічний стан

Головним джерелом позитивного самопочуття є міцна сім’я. Намагайтеся зберегти здорові сімейні стосунки. Відомо, що сімейні люди живуть довше. Наприклад, в Японії смертність чоловіків у віці 35-44 років у холостих в 4,3 рази вище, ніж у одружених.

Розумова активність

Цікавтеся новим, освоюйте нові горизонти. Систематична розумова діяльність тренує мозок, як заняття фітнесом тренують тіло. Особливо важлива тут творча діяльність.

Багато вчених, режисерів, артистів, письменників до глибокої старості зберігають ясність розуму. Звикання до нової обстановки стимулює адаптаційні процеси в організмі, що перешкоджає його старіння і сприяє активному довголіттю.

Праця

При виході на пенсію багато хто не знає, чим себе зайняти. Подумайте про це заздалегідь. Бажано визначитися, чим ви будете займатися, коли підете з роботи, задовго до цього моменту. Трудова діяльність продовжує життя, адже серед довгожителів не відомо жодного ледаря.

Зміна раціону з віком

Після 30 років рівень основного обміну починає знижуватися, а значить, організму потрібно менше калорій. Але більшість людей не замислюються про це і продовжують споживати їжу в колишньому обсязі і якості.

Головна порада: поступово знижуйте калорійність і віддавайте перевагу рослинній їжі. Існують дослідження, які доводять, що низькокалорійний раціон збільшує тривалість життя мишей. Та й люди, коли-небудь пережили голодні часи, в середньому живуть довше, ніж інші.

Оптимістичне ставлення до життя і конструктивна життєва позиція

У старості ставлення до життя не змінюється, але виявляється більш явно. Тому позитивні, не схильні до депресій люди, ведучі активний спосіб життя, незважаючи на паспортний вік довше зберігають суспільні контакти, і в цілому тривалість життя у них вище.