- Кір – важка вірусна інфекція, яка вважається дитячою інфекцією. Але у нашому випадку досить велика частка дорослих, що складає близько 55%, - розповідає начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги дитячому населенню департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА Тетяна Бондаренко. - Протягом 2019 було госпіталізовано 355 осіб, з них 184 дитини. Найвищий рівень захворюваності серед дітей першого року життя та у підлітків – 15-17 років. Причиною такого явища є те, що 75% осіб, які хворіли, не мали повного щеплення.

Нагадаємо, що повне щеплення – це двократне щеплення, яке проводиться в рік і 6 років.

Є випадки захворюваності і у щеплених дітей, але у такому випадку кір проходить у легкій формі і таких дітей не госпіталізують. Якщо у суспільстві нема достатнього охоплення дитячого населення вакцинацією від кору, а це 95 %, то вірус циркулює і вражає усіх –  вакцинованих і не вакцинованих.

- За результатами 2018 року рівень охоплення дітей першого року життя становить 92%, з 6 років – 90%. Це краще, ніж попередні роки. Це гарний показник, але залишаються ще дорослі, які не мають повного щеплення, - зазначає пані Бондаренко.

Ліків від кору не існує, єдиний надійний метод профілактики захворювання — вакцинація. Нині Вінницькій області є 36 тисяч доз вакцин. Щоб зробити щеплення варто звернутися до свого сімейного лікаря. Якщо дорослий не знає чи він взагалі щеплений, фахівці рекомендують зробити вакцинацію двічі з інтервалом в один місяць.