Основною темою для обговорення стала технологія біозварювання, яка успішно застосовується у лікуванні онкологічних захворювань.

Спікери ділилися своїм досвідом та здобутками у застосуванні біологічного зварювання тканин під час оперативних втручань.

Вінниччина одна з перших в Україні почала використовувати апарат для зварювання тканин під час операцій. Подібну методику лікування застосовували також лікарі-онкохірурги Чернігівщини. За словами головного лікаря Подільського регіонального центру онкології Володимира Шамрая, біозварювання тканин і судин дозволить зменшити кровотечу та скоротити тривалість операції.

-На сьогодні вже доведено ефективність застосування біозварювальних технологій в онкохірургії та хірургії .А от до вагомих переваг апаратури вітчизняного виробництва можна віднести її вартість, яка на відміну від іноземної в декілька разів нижча, - говорить Володимир Шамрай.

Фахівці з Києва та Вінниці розповіли про здобутки у використанні технології електрозварювання при судинних пухлинах в дитячій отоларингології, лікуванні раку молочної залози та ендокринних онкопатологіях.

Завідувач кафедри хірургії та судинної хірургії Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л.Шупика Сергій Саволюк розповів, що технологія електрозварювання живих тканин належить саме українцям. Він переконаний, що апарати з біозварювання, які виготовляють сьогодні в Україні нічим не поступаються іноземним.

Варто зауважити, що ця технологія була розроблена в 1991 році в інституті Патона, безпосередньо за участі академіка і нині використовується в багатьох сферах діяльності, в тому числі в медицині.