Вінницькі спортсмени, а також особи, що займаються фізичною культурою систематично проходять огляд у Центрі спортивної медицини та лікувальної фізкультури. Раніше це був фізкультурний диспансер, що знаходився на вул.Грушевського 2, сьогодні ж заклад працює у складі ВОСКДРЗН (Вінницького обласного спеціалізованого клінічного диспансеру радіаційного захисту населення) за адресою вул.Стуса 11. У центрі функціонує три відділення: спортивна медицина, діагностика та тестування, реабілітація.

За словами заступника головного лікаря Тетяни Корзун ці відділення мають свої завдання та функції, але тісно співпрацюють між собою. Їх завдання взаємопов’язані. У випадку виявлення патології, спортсмени проходять відновне лікування та реабілітацію. Після чого можуть знову повернутися у спорт.

Структура закладу налічує 15 лікарів, половина з  яких мають вищу категорію. Є сім лікарів спортивної медицини, серед них є стажери та інтерни. Фахівці спортивного центру не лише лікують, а й займаються профілактикою захворювань.

-Споживачі наших послуг – люди, які займаються спортом. Ми даємо первинний допуск до занять, враховуючи всі дані обстежень. Якщо ж з певних причин цей вид спорту не підходить - рекомендуємо інше. Ведемо спостереження для тих, хто займається спортом. Оскільки можуть виникати певні обставини, з тимчасовими або абсолютними протипоказами. Окрема категорія споживачів послуг – люди з інвалідністю. Вони можуть мати проблеми з слухом, зором, але їх внутрішні органи повинні бути здоровими, - Віталій Царук завідувач відділення спортивної медицини центру спортивної медицини ЛФК.

Перед початком огляду, відвідувач обов’язково повинен зареєструватись у реєстратурі. Вже після отримання картки спортсмен потрапляє до кабінету антропометричних досліджень.

-Тут ми вимірюємо вагу, зріст, об’єм грудної клітини, вимірюємо тиск. Звідси вже відправляємо до лікаря на обстеження, - розповідає Алла Лозинська, медсестра спортивної медицини.

Є певний перелік захворювань, які є абсолютними протипоказами до занять спортом. Найчастіше це серцево-судинні захворювання, певні вроджені вади серця. В таких випадках спортсмена направляють на подальше лікування до спеціалізованого закладу. 

-Ми співпрацюємо з кафедрою Педіатрії №2 ВНМУ. Дуже часто трапляється патологія кардіологічного характеру серед дітей.  Відправляємо на консультацію до відповідних фахівців, де відбувається робота наукового плану. При виявленні генетичної патології направляємо до Центру орфанних захворювань, – розповідає Тетяна Корзун.

У відділенні діагностики та тестування є усі необхідні апарати, які дозволяють зробити обстеження якісним. Тут виконуються такі функціональні дослідження як електрокардіографія, електроенцефолографія, реографія, моніторування серцевого ритму, моніторування артеріального тиску. Ці обстеження дозволяють визначити ступінь тренованості спортсмена. В разі потреби зменшити фізичне навантаження

-Наш відділ займається організацією медичного забезпечення спортсменів усіх рівнів. Проводимо повне медичне обстеження, а також лікування. У нас працюють такі спеціалісти як невролог, офтальмолог, отоларинголог, стоматолог, травматолог. Допомагаємо спортсменам прийти в робочий стан, - розповідає Віталій Глущенко, лікар ортопед-травматолог, завідувач відділенням діагностики та тестування.

У відділенні реабілітації працює два лікаря та медсестри з лікувальної фізкультури та масажу. Тут займаються відновленням здоров’я після травм.

Після огляду в травматолога діти потрапляють в тренувальний зал. Лікарі ЛФК підбирають комплекси вправ, залежно від патології. Найчастіше працюють з дітьми, які мають порушення постави, скаліоз.

-Головна патологія – ортопедична. Більшість випадків – це порушення постави, деформація грудної клітки, плоскостопість. Також до на звертаються діти після травм. Тривалий комплекс корегуючої гімнастики, а також лікувальний масаж сприяє виправленню дефектів, - розповідає Тетяна Беліченко, завідувач відділення реабілітації.

Останнім часом відбувається популяризація різних видів спорту. Наприклад за 2017 на Вінниччині зафіксовано 24 106 осіб, які займаються спортом та фізичною культурою.

Спорт – це майданчик наукових медичних та медико-біологічних досягнень. Колектив Центру спортивної медицини та лікувальної фізкультури мріє про створення на Вінниччині лабораторії функціональних досліджень у спорті високих досягнень.

За словами головного лікаря ВОСКДРЗН Василя Даценка з моменту входження Центру спортивної медицини та лікувальної фізичної культури до складу чорнобильського диспансеру розширились діагностичні об’єми роботи. Позитивним є те, що спортсменам не потрібно шукати інший заклад, адже тепер можна вирішити все на місці. Єдине, чого потребує диспансер – це оновлення обладнання та, як і більшість медичних установ, медичних працівників.