За останніми даними Міністерства охорони здоров’я України щороку близько 140 тисяч українців вперше дізнаються про виявлену в них онкопатологію. Ця цифра відображує кількість осіб, які звернулися до медичних закладів. А скільки їх насправді?

Про це на своїй сторінці у Facebook розповів головний лікар Подільського регіонального центру онкології Володимир Шамрай.

Не існує, та й не може існувати «однієї таблетки», якою можна вилікувати всіх хворих від раку. До того ж причини виникнення онкопатології досі до кінця невивчені. Та попри все, діагноз «рак» — не вирок. Зі свого досвіду можу запевнити, хворобі можна ефективно протистояти. У боротьбі із цією грізною недугою важливий час, якого не можна втрачати. І здається всі про це знають, але безвідповідально до цього ставляться. Однак,така безвідповідальність часто губить наших пацієнтів. Адже серед вінничан та й українців загалом мало тих, хто в обов’язковому порядку ходить на профілактичні огляди. Одні не надають їм значення, інші не мають часу й можливості, а хто й просто боїться. А під час систематичних обстежень можна діагностувати рак на ранній стадії розвитку, або передракове захворювання. Тим більше, доведено, якщо пролікувати хворобу на ранньому етапі, позитивний результат забезпечений. А от при пізньому виявленні, коли захворювання досягло третьої і тим більше четвертої стадії, необхідні величезні зусилля лікарів, самих хворих, їхніх рідних, чималі фінансові витрати. При цьому шансів на повне одужання, на жаль, дуже мало.
Аби ще раз звернути увагу до профілактики, вчасного виявлення та лікування онкологічних захворювань, одного із найнебезпечніших захворювань сучасної цивілізації, четверте лютого в календарі позначено, як всесвітній день боротьби проти раку. Потрібно пам’ятати, що подбати про нас самих, можемо тільки ми, наприклад зробивши повсякденною справою профілактичні обстеження. 


На сьогодні у Подільському регіональному центрі онкології є усі можливості для надання якісної медичної допомоги онкохворим, починаючи від діагностики, лікування та закінчуючи реабілітацією. У нашій лікарні для цього є все необхідне: професійні спеціалісти, обладнання та устаткування, яке ми, до речі, постійно оновлюємо. Наша команда лікарів не стоїть на місці та опановує нові і прогресивні методи, як діагностики так і лікування. Однак у боротьбі з онко особливо велика й відповідальна роль сімейних лікарів та онкологів у районних лікарнях. Останніх на Вінниччині дефіцит.


Про брак кадрів в районах я говорив неодноразово, однак він лише посилюється. На Вінниччині взагалі немає онколога в Піщанському, Чернівецькому, Хмільницькому районі. Повноцінну ставку онколога мають тільки 14 лікарів, ще 10 онкологів обіймають свої посади за сумісництвом. Не хочу нікого ображати, але який із такого фахівця може бути онколог, якщо його основна спеціальність — гінеколог чи уролог? Переконаний така тенденція, не лише у нас в області. Тож на цю проблему має звернути увагу держава. Інакше кількість хворих та діагностування пухлин на пізніх етапах буде лише збільшуватися. 


Ризик занедужати на рак мають кожен четвертий чоловік і кожна п'ята жінка. Торік на Вінниччині діагноз рак почули 5784 вінничан, що дещо менше (на 0,8%), ніж у 2017 році. Своєчасно діагностовано хворобу, маю на увазі у І та ІІ стадіях у 58,1% хворих. Цифри підтверджують, що вінничани-чоловіки хворіють частіше за вінничанок, відповідно захворюваність серед чоловічого населення склала 396,7 вип. на 100 тис.нас., серед жіночого населення 344,6 вип. на 100 тис.нас.


У чоловіків перша п’ятірка онкозахворювань практично не змінюється декілька років. В такому собі атирейтингу перше місце займає рак легенів, друге – новоутворення передміхурової залози. До речі, захворюваність на дану онкопатологію кожного року збільшується. На третьому місці – захворювання шкіри , четвертому – ободової та прямої кишки і п’ятому –шлунку. На першому місці у структурі захворюваності жінок – рак молочної залози, на другому – злоякісні новоутворення шкіри, на третьому – рак тіла матки, на четвертому місці – ободової кишка, а на п’ятому – рак прямої кишки.


Нині онкологія, це вже не хвороба людей старшого віку, хоча 57% захворівших в області, це вінничани у віці 55 – 74 років. Адже рак помітно молодшає. Тож ще раз звертаюся до вінничан, у будь якому віці, аби захистити себе, не ігноруйте профілактичні обстеження. Зробіть своїм життєвим правилом принаймні раз в рік організовувати «дні здоров’я» і почніть регулярні огляди у лікарів. І не для того, щоб почути страшний діагноз, а перш за все переконатися,що ви «здорові», і бути спокійним.