Під час засідання мова йшла про роботу закладів вторинного рівня, як комунальний некомерційний підприємств, про послуги, які надаватимуться у лікарнях та про роль Національної служби здоров’я України у фінансуванні медустанов.

За словами Надії Марусяк, у 2019 році заклади фінансуватимуться через НСЗУ та коштом медичної субвенції, ще впроваджуватимуться нові електронні інструменти для лікарів:
-Це означає, що у лікарнях з’явиться електронний рецепт, електронна картка пацієнта, стартує впровадження електронного лікарняного листа та електронного направлення на консультацію, - наголосила Надія Марусяк.

Фахівці підкреслили, що НСЗУ фінансуватиме лише ті заклади вторинного рівня, які виконають основні вимоги служби, а це: забезпечення кадрами, наявність відповідного діагностичного обладнання:

-Вторинній ланці необхідно бути повністю забезпеченою відповідною комп’ютерною технікою, інтернет-зв'язком  та медичною інформаційною системою, адже пацієнти звертатимуться до вузьких фахівців уже з електронними направленнями, - говорить начальник управління лікувально-профілактичної допомоги населенню ОДА Ольга Задорожна.

Нинішнього року планується запровадити систему безкоштовних послуг на «вторинці». Передбачається, що Національна служба здоров’я оплатить 54 діагностичні та лікувальні послуги за направленням сімейного лікаря, терапевта або педіатра.

Фахівець Департаменту зауважила, що «Безкоштовну діагностику» зможуть надавати як комунальні, так і приватні діагностичні центри, які укладуть договір з Національною службою здоров’я.

Ольга Задорожна додала, що окрім автоматизації робочих місць, найважливішезавдання - придбати високоякісне діагностичне обладнання та забезпечити лікарні кваліфікованими кадрами.

Оскільки пацієнт може сам обирати в яких заклад йти на консультацію, постає питання конкурентної спроможності закладів «вторинки». Про це говорив керівник обласного інформаційно-аналітичного центру медичної статистки Василь Железняк.

Він наголосив, що посилення матеріально-технічної бази закладів та їх відділень допоможе медикам створювати кращі умови для лікування пацієнтів, а це підвищить рівень конкурентної здатності медичних установ.