Про це розповів головний лікар ПРЦО Володимир Шамрай під час підписання меморандуму про співпрацю між корейською біотехнологічною компанією WELLMARKER BIO Co, Вінницьким медуніверситетом та Подільським регіональним центром онкології.

-Онкологічні захворювання давно зайняли одну із провідний позицій серед хвороб і причин смертності в усьому світі, Україна — не виняток. Для боротьби із раком, а точніше створення ліків проти пухлин різних локалізацій, у Вінниці планують створити науко-дослідний центр за участі компанії із Кореї. Він діятиме на базі Вінницького національного медичного університету ім. Пирогова. Тут, кажуть представники вишу, підготовлені для нього приміщення, — говорить Володимир Шамрай.

Науково-дослідний центр має стати унікальним для України закладом, де буде організований повний цикл досліджень, що має на меті створення нових молекул майбутніх ліків для лікування раку. Сторони домовилися про довгострокову співпрацю та спільні дослідження задля покращення здоров’я людей та доступу до сучасного медичного обслуговування в Україні, Республіці Кореї та світі.

Доклінічні дослідження будуть відбуватися у створеному центрі ВМНУ. Подільський регіональний центр онкології, де в рік лікується понад 10 тисяч онкопацієнтів, надаватиме біологічні матеріали онкохворих різних видів локалізацій та інформацію про них. Далі доклінічні дослідження будуть відбуватися на лабораторних тваринах на основі допоміжних науково-дослідних технологій корейської компанії.

У Вінницькій області щороку діагностується майже шість тисяч нових випадків онкологічних хвороб. Сьогодні в Україні перебуває в канцер-реєстрі більше одного мільйона хворих на рак. Майже 80 тисяч помирає щороку від онкозахворювань. На сьогодні смертність від онкохвороб займає стале друге місце після серцево-судинних захворювань в структурі загальної смертності.

Варто зазначити, що корейська біотехнологічна компанія «WellMarkerBioCo» за сприяння Посольства Кореї в Україні провела низку переговорів із провідними науково-медичними закладами України. За результатами переговорів прийнято рішення про створення спільного науково-дослідного центру саме у Вінниці.