Операції відбувалися в рамках навчального курсу "Артроскопія колінного суглоба".

Артроскопія — це малоінвазивний, практично безкровний метод хірургічного втручання під час лікування суглобів. Він дозволяє дуже швидко відновитися, час реабілітації набагато коротший, ніж після артротомії — розтину суглоба для проведення операції. Реабілітація не лише займає набагато менше часу, а й легше переноситься пацієнтом.

У ділянці суглоба (в даному разі – колінного, адже операції такі роблять і на інших суглобах) роблять два маленькі проколи розміром 5-6 мм. Через розріз вводиться в порожнину суглоба артроскоп – мікроскопічний об'єктив телекамери, допомогою якої суглоб зсередини видно на екрані монітора. Через другий розріз вводяться інструменти, за допомогою яких виконується операція.

Лікарі Вадим Луцишин, Педро Бейя да Коста і В’ячеслав Майко (завідувач травматологічного відділення лікарні) провели теоретичні презентації і практичні курси, а затим Вадим Луцишин, Педро Бейджа да Коста провели дві операції. Одна операція – з реконструкції передньої хрестоподібної зв’язки, друга при пошкодженні меніска у дітей.

"У новому хірургічному корпусі у нас з’явилися не тільки чудові можливості для операцій, а й можливість проводити такі навчання. Сьогодні приїхали травматологи з різних областей України, в яких тільки починають проводити артроскопічні операції. Вадим Луцишин уже досвідчений лікар, сам неодноразово навчався за кордоном і працював у тандемі з іноземними колегами. Тепер може передавати свій досвід одночасно довсить великій групі людей – відеотрансляції операцій дозволяють бачити все у найменших деталях", – повідомив В’ячеслав Майко.

"Артроскопію застосовують на Вінниччині з 2001 року. Починали саме з колінних суглобів, тому досвід маємо значний. Та й травми колінних суглобів – одні з найбільш поширених, особливо – серед спортсменів. Якщо операція старим методом, тобто з розтином суглоба, як правило, ставила хрест на спортивній кар’єрі, то тепер багатьом спортсменам вдається повертатися «в стрій». Крім того, після "старої" операції реабілітація була тривалою, доводилося ходити в гіпсі і досить довго не ставати на ногу. Після артроскопічної операції на колінному суглобі пацієнт уже наступного дня приходить на перев’язку власними ногами, тобто все обходиться без милиць і гіпсу. Я тривалий час вивчав цей метод за кордоном і тепер передаю свій досвід іншим лікарям. Чудово, що тепер у Вінниці є можливість проводити такі показові операції для колег", – підсумував Вадим Луцишин.

Валентина Пустіва, 

фото Сергія Бахмутова

Валентина Пустіва, 

фото Сергія Бахмутова