Керівники закладів первинної медичної допомоги області взяли участь в обговоренні питань децентралізації та медичної реформи.
Разом зі спікерами очільники закладів ПМСД спілкувалися про систему охорони здоров’я області  в умовах створення ОТГ.

За словами директора Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій Вінницької області Тетяни Пашиніної, зараз громадам важливо збільшуватись, створювати робочі місця і надавати якісні послуги, а для цього потрібно бути економічно сильними і звертатись до сусідів з пропозиціями про об’єднання.

Далі медики зупинилися на актуальних для «первинки» питаннях:  діагностування та профілактика неінфекційних хвороб, впровадження системи електронного документообігу  в лікувальних установах та вакцинація. Також медики спільно обговорювали алгоритм надання медичної допомоги тяжкохворим пацієнтам.

Спеціаліст обласного інформаційно-аналітичного центру медичної статистики Світлана Семенюк зауважила, що сімейним лікарям важливо комуні кувати зі своїми пацієнтами, інформувати про зміни, що відбуваються в системі охорони здоров’я.

Про запровадження в лікарнях електронного документообігу говорила на тренінгу Алла Гайдаш – головний спеціаліст відділу лікувально-профілактичної допомоги дитячому населенню обласного ДОЗ.
Вона зазначила, що електронна картка, рецепт, електронне направлення та лікарняний уже впроваджуються в закладах області.

Про роль  сімейного лікаря та медичної сестри в процесі імунізації пацієнтів розповіла начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги дитячому населенню ДОЗ Тетяна Бондаренко. Вона додала,  що складна ситуація із захворюваністю на кір в області виникла  через низьке охоплення вакцинацією населення і через несправжні довідки про щеплення.
Фахівець також додала, що вакцини від кору та інших небезпечних хвороб у лікувальних закладах області є в достатній кількості, і вони безпечні.

Очільники закладів ЦПСМД спільно зі спікерами говорили про процеси, що відбуватимуться на первинному рівні протягом 2019 року, про впровадження телемедицини у закладах первинного рівня та про доступність обстежень на ВІЛ.

Такоож з  учасниками навчань працювали Ольга Задорожна – начальник управління лікувально-профілактичної допомоги населенню обласного департаменту охорони здоров’я, Василь Железняк – керівник обласного інформаційно-аналітичного центру медичної статистки, а також Ігор Матковський головний лікар Вінницького обласного клінічного Центру профілактики та боротьби зі СНІДом.