Про аналіз ситуації щодо протидії туберкульозу у Вінницькій області, стан організації надання допомоги пацієнтам, хворим на туберкульоз, прогалини та перспективи говорила заступник головного лікаря ВОСТМО «Фтизіатрія» Ніна Гончар. Вона підсумувала роботу галузі, невтішні реалії, показники захворюваності та смертності у районах області. А також наголосила на важливості  первинної правильної діагностики на місцях, і оперативної допомоги хворим на туберкульоз. У планах боротьби з туберкульозом  - зниження захворюваності на ТБ на 90 % до 2035 р., порівняно з показником 2015 р. та зниження смертності  - на 95 % до 2035 р., порівняно з показником 2015 р.

Запровадження практичної дієвої діагностики туберкульозу на сучасному рівні за допомогою впровадження молекулярно-генетичних методів виявлення ТБ – основний курс роботи сімейних лікарів та лікарів фтизіатрів, – акцентувала увагу присутніх спеціаліст з лабораторної діагностики туберкульозу Центру громадського здоров’я  МОЗ України Наталя Кампос-Родрігес. Вінниччина вже отримала чотири таких системи.

Завідувачка клініко-діагностичної лабораторії Вінницького обласного протитуберкульозного диспансеру Неоніла Бессмертна ознайомила колег з конкретним алгоритмом діагностики ТБ з використанням системи  Gene-Xpert та взаємодії первинного та вторинного  рівня надання допомоги хворим в області.

Про зміни клінічних маршрутів пацієнтів, враховуючи молекулярно-генетичні методи діагностики ТБ на первинному  рівні надання медичної допомоги хворим на туберкульоз, організацію діагностики та лікування ТБ на амбулаторному етапі з урахуванням вимог інфекційного контролю учасникам семінару детально повідомив завідувач відділенням ВОСТМО «Фтизіатрія» Володимир Мацера.