Відповідний Меморандум підписано між Урядом України, Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та партнерами ініціативи. Ініціатива працює з 1996 року і до неї залучені муніципалітети понад 30 країн світу на всіх континентах.

Ініціатива «Громада, дружня до дітей та молоді» передбачає захист п`яти базових прав дитини, серед яких - право на охорону здоров’я. Громади, які вестимуть активну роботу у сфері захисту прав дітей та молоді, отримуватимуть спеціальний статус, який дозволить громаді більш тісно працювати з іншими громадами, як всередині України, так і за її межами, залучати інвестиції, передусім, у соціальні проекти.

Загалом в Україні до переліку громад-кандидатів входять 17 українських міст і громад, зокрема і 2 з Вінницької області – м. Вінниця та м. Хмільник.

Протягом наступних двох-трьох років громади будуть працювати над втіленням планів, а ЮНІСЕФ проведе оцінку їх реалізації. Якщо результати будуть визнані успішними, муніципалітет отримає почесний статус «Громади, дружньої до дітей та молоді».