Сьогодні на базі Вінницької академії неперервної освіти відбувся міжсекторальний круглий стіл «Профілактика неінфекційних захворювань серед учнівської молоді». Він присвячений підсумкам роботи Проекту на теренах області.

У роботі взяли участь ректор Вінницької академії неперервної освіти Степан Дровозюк, керівник освітнього компонента Проекту ВООЗ Ірина Скорбун, заступник головного лікаря з громадського здоров’я ВОСКДРЗН, координатор медичного компоненту Проекту ВООЗ Тамара Васильчук, головний лікар Вінницького обласного  клінічного високоспеціалізованого ендокринологічного центру Пилип Прудиус.

-Проект спрямований на підтримку всіх членів українського суспільства. Діти та дорослі з усіх верств населення, незалежно від гендерних і соціально-економічних відмінностей, однаково уразливі до чинників ризику, що сприяють поширенню неінфекційних захворювань, - звернувся до присутніх Степан Дровозюк.

За словами представників загальноосвітніх закладів, підвищення обізнаності учнівської молоді щодо питань здорового способу життя – одне з пріоритетних завдань освіти, а цей проект допомагає знайти шляхи створення для здоров’я учнів сприятливого шкільного середовища.


-Особливу увагу у проекті приділяють профілактиці неінфекційних захворювань і просвітницькій діяльності в школах, оскільки інформування про здоровий спосіб життя відіграє вирішальну роль не лише у зниженні факторів ризику захворювань, але й позитивно впливатиме на здоров’я дітей, – наголосила Ірина Скорбун, – Протягом двох років роботи проекту спільно з медиками та освітянами вдалося розробити та запровадити модель здорової школи. Наразі вона вдосконалюється. Фахівцями розроблена спеціальна шкала, згідно з якими кожен керівник навчального закладу має змогу оцінити роботу школи у напрямку зміцнення і збереження здоров’я учнів.

Про роботу лікарів первинної ланки з пацієнтами, що входять до групи ризику НІЗ та про профілактику таких хвороб говорила Тамара Васильчук. Вона підкреслила, що в Україні серцево-судинні захворювання, онкологічні патології, цукровий діабет, хронічні ураження органів дихання є причиною смертей майже 86% громадян. Ці хвороби виникають через нездоровий «стиль життя» – куріння, зловживання алкоголем, недостатність фізичної активності й незбалансоване харчування.

-У рамках реалізації проекту вдалося зміцнити потенціал сімейних лікарів. Медики забезпечені необхідними інструментами профілактики НІЗ. Створені «Школи здоров’я», де лікарі «первинки» працюють з пацієнтами, що належать до груп ризику. Запроваджена електронна система охорони здоров’я, аби покращити доступність якісних послуг для всіх громадян, – додала Тамара Васильчук.

Пилип Прудиус розповів присутнім про «Школу цукрового діабету», яка діє на базі ендокринологічного центру. Тут навчаються люди, що живуть з діабетом. До співпраці приєднались і освітяни.

Варто додати, що окрім шкіл Вінниччини, проект реалізують у загальноосвітніх навчальних закладах, Львівської, Івано-Франківської, Полтавської, Дніпропетровської, Харківської областях та у Києві.