Саме цими питаннями займаються у Центрі планування сім’ї. Впровадження сучасних технологій, новітніх методів дослідження, сучасних світових протоколів та наказів МОЗ України, даних доказової медицини є невід’ємною складовою в роботі Центру.

  • Щороку ми консультуємо понад 50 тисяч осіб. До нас звертаються пацієнти з усієї області. Ми надаємо допомогу вагітним з екстрагенітальною та акушерською патологією, ризиком для майбутньої дитини або обтяженим сімейним анамнезом. Здійснюємо моніторинг жінок, що пролонгують вагітність зі вродженими вадами розвитку плоду, пренатальний скринінг вагітних усієї області, антенатальне спостереження вагітних з вродженими вадами розвитку плоду, – розповідає завідувачка Центру Тетяна Постоловська.

Коли жінка хоче мати дітей, але не може завагітніти – це проблема. Причому проблема, про яку не прийнято говорити відкрито. Однак лікарі наполягають: діагноз «безпліддя» – не вирок. Головне – виявити причини патології та почати з ними боротися.

  • Причин є безліч. Це може бути результатом проведених раніше операцій, захворювання через статевий шлях, ендокринна патологія, екстрагенітальна патологія, може бути аномальний розвиток репродуктивних органів, наявність запалення. Якщо була тільки одна причина, це було би легко вирішити, – зазначає лікар.

Також варто мати на увазі, що не завжди проблеми з зачаттям обумовлені патологіями жіночого організму. Цілком можливо, що причина криється у здоров'ї чоловіка. Саме тому підтвердити або спростувати діагноз можна лише після повного обстеження пари.

  – У нас є можливість системного підходу. Пацієнт може пройти обстеження у всіх потрібних спеціалістів: акушер-гінеколога, андролога, генетика, пренатолога, лікаря УЗД, дитячого гінеколога. Усі лікарі вищої та першої кваліфікаційної категорії, – наголошує Тетяна Постоловська.

Також у закладі функціонує інформаційно-методичний відділ, який займається психологічною допомогою. Фахівці цього напрямку проводять бесіди з пацієнтами. Систематично проводять виховні лекції щодо репродуктивного здоров’я для школярів, студентів.

В останні роки розширена робота школи планування сім`ї, яка проводить організаційно-методичну та навчальну роботу серед акушер-гінекологів області, із використанням новітніх протоколів ВОЗ та доказової медицини. Робота школи планування сім`ї проводиться із залученням Національного центру планування сім`ї. Налагоджена чітка взаємодія ОЦПС з кафедрою «Медицини плода, акушерства та гінекології» інституту післядипломної освіти лікарів ім. Шупика щодо антенатальної корекції вроджених вад розвитку плоду, клінікою ДУ «Науково-практичний медичний Центр дитячої кардіології та кардіохірургії» щодо дообстеження, прогнозування та вироблення тактики постнатального ведення вагітних із пренатально встановленими вродженими вадами розвитку серця та антенатальному спостереженню щодо фето-фетального синдрому. Постійно у консультативно-діагностичну роботу ЦПС залучаються фахові спеціалісти ВНМУ ім. М.І. Пирогова.

Лікарі Центру є постійними учасниками міжнародних та всеукраїнських конференцій.

З 2006 року у закладі функціонує один з перших електронних реєстрів, створених в Україні. Таким чином ведеться диспансерний нагляд за вагітними групи високого ризику по екстрагенітальній або акушерській патології, гінекологічними хворими. У системі єдиного моніторингового спостереження за вагітними працюють усі кабінети Центру, райони області та міста Вінниці.

На сьогодні в роботі ЦПС чітко сформовані групи вагітних з екстрагенітальною, акушерською, генетичною та перинатальною патологією. Таке формування є прийнятним щодо спостереження за вагітними за місцем проживання, розробки тактики ведення вагітності, місця та виду розродження.

Служба медичної генетики за актуальністю проблеми спадкової та вродженої патології є одним із головних напрямків діяльності служби планування сім`ї. Обласна медико-генетична служба представлена трьома консультативними кабінетами та медико-генетичною лабораторією, яка складається з цитогенетичного, біохімічного, молекулярно-генетичного відділів. У закладі проводяться високотехнологічні дослідження, які відповідають стандартам якості сучасних лабораторій.

Згідно з державною програмою генетичного моніторингу, Центром здійснюється ведення реєстру по 11 напрямках, створений комп'ютерний реєстр вродженої, спадкової та хромосомної патології. З усіх пологових стаціонарів та педіатричних установ області надходять спеціальні дані генетичного моніторингу.