Все це здобутки Бершадської окружної лікарні інтенсивного лікування.Щороку в ОЛІЛ виконується понад тисячу хірургічних втручань. Лікарня має 230 ліжок стаціонарних ліжок та шість реанімаційних.

Головний лікар Лілія Брикуля розповідає, що лікувальний заклад потужний і ефективно надає медичну допомогу усім категоріям пацієнтів.

Наша клініка надає допомогу жителям трьох районів – Бершадського, Чечельницького та Теплицького, а це понад 100 тисяч мешканців. Тут функціонує 16 відділень, такі як терапевтичне, хірургічне, педіатричне, пологово-гінекологічне, інфекційне, травматологічне, неврологічне, поліклінічне, відділення анестезіології та інтенсивної терапії й інші. Заклад має амбулаторний сектор, а це – консультативно-діагностична поліклініка. Також пацієнтам надають допомогу у відділенні екстреної медичної допомоги, – коментує головний лікар.

В установі працює 81 лікар, також до роботи залучають молодих фахівців. Завдяки програмі «Місцеві стимули» на базі лікарні надають допомогу чотири інтерни.

Окрім програми із підтримки молодих кадрів в районі працюють й інші програми, - коментує голова Бершадської РДА Іван Стефанцов, -На теренах району діє «Програма профілактики та лікування ВІЛ/СНІДУ», «Профілактики та лікування вірусних гепатитів». Також мешканці користуються програмою «Зміцення і збереження здоров’я громадян», де владою виділяються кошти на лікування важкохворих пацієнтів, - Іван Стефанцов.

Для забезпечення вторинного рівня амбулаторної медичної допомоги в Бершадському районі на базі поліклінічного відділення створений консультативно-діагностичний центр, який забезпечує проведення діагностичних досліджень та надання планової амбулаторної спеціалізованої допомоги.

У нашій поліклініці працюють майже всі вузькі спеціалісти: дерматовенеролог, хірург, уролог, підлітковий терапевт, невролог, офтальмолог, офтальмолог дитячий, нарколог, психіатр, психіатр дитячий, невролог дитячий, гастроентеролог, пульмонолог, терапевт, ендокринолог, травматолог, отоларинголог, онколог, інфекціоніст, лікар ЛФК, фтизіатр, лікарі акушер-гінекологи,– розповідає головний лікар.

Пацієнти за електронним направленням сімейного лікаря отримують необхідні консультаціїта обстеження. Про це розповідає ЛОР-лікар консультативної поліклініки Володимир Богаченко.

Ми активно працюємо з електронною медичною системою. Завдяки цьому маємо практично всю необхідну інформацію про пацієнтів, які звертаються до нас за направленням від сімейного лікаря, в електронному вигляді надаємо консультацію сімейному лікарю, - додає фахівець.

За словами Лілії Брикулі ОЛІЛ повністю готова до укладання угоди з НСЗУ, у закладі облаштовані автоматизовані робочі місця для кожного лікаря, медики забезпеченні необхідною технікою згідно з табелем оснащення. Отримані усі необхідні ліцензії.

Проведено реконструкцію інфекційного відділення, капітальні ремонти дитячого відділення, діагностично-консультативної поліклініки, фізіотерапевтичного та рентгенологічного кабінетів. Створені комфортні умови для перебування пацієнтів і в стаціонарі, і в поліклініці. В даний момент реконструкція триває у клініко-діагностичній лабораторії.

На базі лікарні з 2018 року працює потужний комп’ютерний томограф для діагностики важких захворювань жителів Бершадщини та районів, які обслуговуються у закладі. Протягом минулого року лікарня поповнилася новим рентгенапаратом на два робочих місця, УЗД-апаратом. Також ми придбали п’ять апаратів штучної вентиляції легень. Два роки успішно працює лапароскопічна стійка, яка допомагає оперувати як онкологічні хвороби так і хірургічні. В «арсеналі» лікарні є також нові операційні столи, дефібрилятори, апаратура для всіх служб лікарні, - додає очільниця ОЛІЛ.

Родзинкою клініки є сучасний перинатальний центр, який розташований на базі пологово-гінекологічного відділення. Завдяки Україно-Швейцарській Програмі «Здоров’я матері і дитини» відділення лікарні отримало необхідне спеціалізоване медичне обладнання.

Особливістю його є те, що за пологами тут ведеться відеоспостереження. На думку фахівців та пацієнтів, такий захід уже додав «прозорості» і дозволив уникнути непорозумінь.

Завідувач Центру Олена Стойко розповідає, що під час партнерських пологів відеонагляд допомагає краще комунікувати з майбутньою мамою, партнером та лікарем.

Ще на базі центру ми працюємо з майбутніми батьками у «Школі відповідального батьківства». Ми навчаємо як підготуватися фізично і морально до народження дитини, - додає Олена Стойко.

Екстрена медична допомога в Бершадській ОЛІЛ надається відділенням екстреної (невідкладної) медичної допомоги. Тут в цілодобовому режимі забезпечується надання екстреної медичної допомоги пацієнтам.

Цілодобову невідкладну допомогу надають лікар невідкладної допомоги, хірург, педіатр, лікар акушер-гінеколог, анестезіолог, рентген-лаборант, клінічний лаборант. За потреби ургентну допомогу надають: травматолог, невролог, отоларинголог, офтальмолог та інші спеціалісти ОЛІЛ, -говорить Лілія Брикуля.

Для забезпечення якісної медичної допомоги в стаціонарі ОЛІЛ функціонує операційний блок, кабінет масажу, ЛФК, відділення переливання крові, кабінет «Довіра», патологоанатомічне відділення з гістологічною лабораторією, медичний архів, інформаційно-аналітичний відділ, медична бібліотека, відремонтований харчоблок.

 Усі ці зміни стали можливі завдяки спільній роботі місцевих органів влади та медичної спільноти.

Протягом трьох років значно покращилась матеріально-технічна база установи. Починаючи з 2017 року ОЛІЛ щорічно дофінансовується на 10 млн. гривень. Цього року заклад дофінансовано на  планові видатки на 18 млн. грн., та близько 10 млн. гривень на капітальні видатки з районного бюджету, - підкреслила головний лікар.

Голова Бершадської РДА Іван Стефанцов зазначив, що своєчасне надання якісної медичної допомоги – пріоритет для влади району.

–Уже в цьому році на оновлення обладнання ОЛІЛ було виділено понад п’ять мільйонів гривень. Вдалося провести ремонти в більшості відділень лікарні вторинного рівня. На «первинці» ми намагаємось наблизити допомогу до сільського населення. В жодному селі району не було закрито пунктів надання медичної допомоги. Утримуємо їх коштом місцевої влади, - розповідає керівник РДА.

Він додає, що мешканці району позитивно сприймають подібні зміни. Далі планах завершити будівництво амбулаторії в селі Краснопілка, закінчити ремонт в клініко-діагностичній лабораторії ОЛІЛ.