Тема цьогорічного Дня непаління-2019: «Тютюн і здоров’я легень».

Незважаючи на переконливі докази того, що тютюн шкодить здоров’ю легень, потенційна ефективність заходів проти тютюну в плані покращення здоров’я легень досі недооцінюється. Пропагандистські  заходи, які проводяться цьогоріч, покликані підвищити обізнаність кожного про згубні наслідки споживання тютюну і вдихання вторинного тютюнового диму для легень людини, починаючи з хронічних респіраторних захворювань до раку легень. А також акцентувати увагу на найважливішій ролі легень, яку вони відіграють для здоров’я кожної людини.

Прес-конференція, проведена у стінах департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА,  до Всесвітнього дня непаління -2019 зібрала за круглим столом фахівців департаменту охорони здоровֽ’я Вінницької ОДА та Вінницької міської ради, Центру здоров’я  Вінницького обласного спеціалізованого клінічного диспансеру радіаційного населення, Вінницького обласного наркологічного диспансеру «Соціотерапія»,  обласного Подільського регіонального центру онкології, ВО СТМО «Фтизіатрія». Мова йшла про ефективні заходи політики з боротьби проти паління, які мають скорочувати попит на тютюн, про підвищення рівня обізнаності батьків та інших представників громадськості  щодо небезпеки тютюнопаління, а також заклик до вжиття заходів зі зміцнення власного здоров’я та здоров’я своїх дітей шляхом захисту їх від шкоди, завданої тютюном.

Анонсуючи проведення просвітницької акції 31 травня в обласному центрі, заступник головного лікаря з громадського здоров’я  ВОСКРДЗН Тамара Васильчук, підкреслила, що тема боротьби з палінням є непомітною, але такою що серйозно впливає на стан здоров’я населення:

  • Проблема неінфекційних хвороб є настільки актуальною, що привернула увагу ВООЗ, і на сьогодні  в Україні реалізується проектом  у семи областях, у тому числі й у Вінницькій. Причиною всіх неінфекційних захворювань є певні фактори ризику, шкідливі звички, що призводять до онкологічних, серцево-судинних, легеневих проблем. Враховуючи це, в липні 2018 року Кабінетом Міністрів України було прийнятий національний план заходів щодо неінфекційних захворювань. Відповідно до якого доручено всім виконавчим службам органів влади, і не тільки медичним службам, а й освітнім закладам, молодіжним та спортивним, екологічним організаціям план заходів, спрямований на підвищення індексу здоров’я населення. Окрім того, ВООЗ на кінець 2017 року було проведено глобальне опитування в області з питань куріння. За результатами цього опитування, в Україні серед дорослих 40% чоловіків та 9% жінок є споживачами тютюнових виробів, а загалом – 23 % дорослого населення (8,2 млн громадян!). Ця цифра набагато вища, ніж у інших країнах європейського регіону.
  •  З них 36 % чоловіків та 7% жінок, а загалом 20% дорослих українців палять тютюновими виробами щодня, – наголосила Тамара Іванівна.– Тобто формують площадку для нездоров’я, цим самим нівелюють майбутнє нашої нації. Серед молоді 15 % курять, (з них 17,8% хлопців та 12 % – дівчат). Причому, 20 % молодих людей в Україні є споживачами електронних сигарет, які також шкідливо діють на здоров’я.

Розповідаючи про роботу, проведену на Вінниччині, де також проводилося глобальне дослідження по лінії ВООЗ (такі дослідження проводилися у м. Вінниці, Івано-Франківську, Сумах, Полтаві, Херсоні) точок продажу, які розміщені поблизу шкільних закладів, було проінспектовано 192 торгові точки (у місті над Бугом 48) у п’ятихвилинній доступності до школи.

  • Спільними діями з поліцією було виявлено, що у 100 % відвіданих кіосків продаються цигарки. Тобто п’ятихвилинна доступність для школярів придбати тютюнові вироби. У 80 % випадків зафіксоване порушення щодо розміщення у торгових точках цигарок на рівні 1 м, тобто на рівні очей дитини. Тобто, цей товар одразу впадав в поле зору, і розміщувався поряд з іграшками, солодощами (у 79% досліджених точок). Прийшла дитина за солодощами, то погляд її одразу охоплював і цигарки. Нині ведеться робота стосовно заборони викладання цигарок у торгових точках, що наближені до учбових закладів.    

Порівнюючи показник тривалості життя українців (середній показник - 65 років), та показник тривалості життя європейських країн (80 років), Т. І. Васильчук наголосила на нагальній необхідності змінювати ситуацію.

Продовжуючи тему, начальник відділу інклюзивної спеціальної освіти та виховної роботи департаменту освіти та науки ОДА Тетяна Лісогурська наголошувала про важливість формування здорової поведінки у дитини ще у ш– Освітяни долучаються до інформаційної роботи щодо розв'язання питань тютюнопаління серед дітей. Класними керівниками й учителями проводиться така робота. Зокрема, запроваджено такий предмет, як «Основи здоров’я». Однієї класної години для такої дисципліні замало, тому вчителями як старших і особливо, молодших класів, у рамках «Нової української школи» проводиться робота зі збереження здорового способу життя. викладачі у форматі гри прищеплюють школярам засади зміцнення й збереження здоров’я.

Але варто зважати на те, що виховання дітей проходить не лише в школі. Більшим чином на звички та поведінку впливає сім'я. Якщо дитина змалечку бачить, що батьки палять – у неї виникає питання «якщо вони курять, то чому мені не можна?». Це величезна проблема для педагогів. Як би ми не переконували дитину в школі, серед них є такі, що залишаються при своїй думці.

Однак наші педагоги, класні керівники, вчителі біології, основ здоров’я докладають максимум зусиль, аби подолати стереотипи щодо паління. Звичайно є діти, які палять. У нас є чотири базові школи, які отримали статус пілотних у проекті «Неінфекційні захворювання». Тут проводилась маса заходів, спрямованих на формування основ здоров’я у дитини, були сформовані відповідні програми.

Уже протягом 15 років в області відбувається конкурс «Молодь обирає здоров’я». Діти з команди Ладижина отримали у цьому році перемогу. Минулого ж року їхні ідеї здорового способу життя дали можливість команді посісти третє місце на всеукраїнському конкурсі.

Тобто робота активно проводиться, як з дітьми, так і з батьками.

До співпраці залучаємо медиків, які більш детально мають змогу розповісти про загрозу тютюну як для малечі, так і для дорослих. І ми бачимо, як діти тягнуться до знань про власне здоров’я – це позитивні результати.

Додам також, що Міністерством освіти України ініційовано всеукраїнський пробіг, який буде завтра. Понад 1000 учнів та студентів візьмуть в ньому участь.

Але залишається чималий відсоток дітей, з якими потрібно працювати. Вважаю, що для досягнення такого результату потрібна співпраця батьків, дітей, медиків та освітян.

кільні роки.

Про шкоду паління медики намагаються «кричати», тому що ті смертельно небезпечні хвороби, які починаються з куріння тютюнових виробів. вражають своєю поганою статистикою.

Нині вся медична галузь реформується у напрямку профілактики. Особливо це стосується сімейної медицини. Не вистачало нормативної бази, зараз вона є. Всі ті інструменти, які працюють на теперішньому етапі, направлені на питання профілактики. Тому на первинному рівні лікарі більше займатимуться профілактикою, чим лікуванням, нормами здорового способу життя. Отримання холестерометрів, кардіографів, глюкометрів, особливо у віддалених від обласного центру ФАПах, чудово демонструють, настільки змінюється обличчя української медицини.

Переформатування медичної галузі має відбуватися не тільки в сторону профілактики, а й у бік пропаганди здорового способу життя громадян.     Сімейний лікар – ключова ланка охорони здоров’я у боротьбі з факторами ризику та формуванні здорового способу життя, – підкреслила у своєму слові начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги Наталя Авраменко.

Аналізуючи зміни в роботі сімейного лікаря, посадовець відзначила позитивні зрушення в роботі первинної ланки:

  • Ми навіть не очікували, та реальність продемонструвала, що до сімейного лікаря відтепер досить активно звертаються саме молоді люди (а не тільки похилого віку, як це відбувалося раніше).  Крім того, при всіх амбулаторіях сімейної медицини діють на сьогоднішній день школи здоров’я. І лікар за необхідності пропонує пацієнтам відвідувати школи здоров’я.  На прийомі вимірюється об’єм талії, аналізується вага, проводиться опитування щодо шкідливих звичок (паління, вживання алкоголю тощо). І пацієнт отримує одразу уявлення щодо всіх факторів ризику власного здоров’я. І тоді людина має вирішувати, що, займаючись здоровим способом життя, кинувши палити, вживати спиртні напої, вона має реальний шанс збільшити і якість життя, і продовжити його тривалість.

Школи здоров’я, які відіграють у цьому процесі вагому роль, методичні рекомендації лікарів, підготовлені фахівцями Центру здоров’я, нині є суттєвою допомогою у роботі сімейним лікарям регіону. І не тільки в обласному центрі, а й у глибинці.

Про відмову тютюнопаління та роль обласної спеціалізованої установи у боротьбі з палінням говорила лікар-нарколог Вінницького обласного наркологічного диспансеру «Соціотерапія»Ірина Недільська:

  • Фахівці нашого медичного закладу займаються роботою не тільки на стадії залежності, і й питаннями профілактики, приймаємо активну участь у багатьох акціях на випередження, а й ведемо психологічні бесіди. Лікарі закладу йдуть на виховні заходи у школи, інші навчальні заклади, організовані колективи і людям, особливо молоді надається та інформація, якої вони не знають. Все про шкідливі звички, про смертельні незворотні наслідки.
  • Коли процес доходить до фази залежності, підключаємо медикаментозну допомогу.

Лікар-нарколог, користуючись нагодою, звернула увагу на проблему рекламування медичних засобів, побічні ефекти, які вони можуть спричинити при неконтрольованому вживанні, індивідуальній реакції організму. І реальну загрозу життю людини.

Також реальну допомогу отримують користувачі «гарячої лінії», куди адресуються конкретні запитання і можна отримати «гарячу відповідь», або бути переадресованим туди, де реально допоможуть.

Про конкретну небезпеку тютюнопаління для здоров’я органів дихання, сумну статистику лікаря-онколога розповідав завідувач торакальним відділенням Вінницького обласного регіонального Подільського онкологічного центру, к.м.н. Сергій Притуляк:

  • Певною мірою, онкологи – це остання інстанція, де приходиться розбиратися з тим «багажем», який накопичила людина за своє життя. Добре було б, щоб у нашій країні поряд з європейськими цінами на газ, нафту, бензин та електроенергію,  ввели ще й європейські ціни на цигарки та алкоголь.  Тоді б відсотків 20-30 курців кинули паління.

 Паління, як один з основних факторів ризику туберкульозу легень – тема розповіді завідувача відділенням лікування туберкульозу у дорослих та дітей ВОСТМО «Фтизіатрія» Михайло Тхоровський.

  • Цигарка шкідлива для людини не тільки нікотином, але ще й цілим рядом інших шкідливих речовин (смоли, формальдегіди тощо). Під час зятяжки цигаркою температура її на кінці сягає 700 градусів Цельсія.  Вдихаючи таке повітря, курець пошкоджує слизові оболонки, знищуючи тим самим захисний шар цих оболонок. А отже усі бактерії, що потраплятимуть до організму, безперешкодно негативно впливатимуть на системи усіх його органів – легені, бронхи, серце, шлунок.
  • 90 % пацієнтів туберкульозного диспансеру – курці. Цих пацієнтів набагато важче лікувати, адже здебільшого це мультирезистентний туберкульоз.

Про роль громадських організацій у боротьбі з тютюнопалінням говорила керівник БФ Розвитку людини Анастасія Потьомкіна.

  • Важливим є не лише лікування захворювань, але й профілактика. Спільно з іншими громадськими та благодійними організаціями ми створили проект «Життя без залежності». Він був спрямований на формування здорового способу життя. Він проводиться у форматі театру, де глядачам показують сценку з життя героя, у якого є залежність і тоді ми аналізуємо як від цієї звички вилікуватися.