Про це говорили під час засідання Колегії Департаменту охорони здоров’я, що відбулась за участі представників органів влади, фахівців охорони здоров’я та очільників медустанов усіх рівнів.

Як зазначив під час вступного слова заступник голови облдержадміністрації Ігор Івасюк,керівництво області приділяє значну увагу розвитку медичної галузі.

-Проводяться загальнодержавні заходи, спрямовані на профілактику, діагностику та лікування неінфекційних захворювань, підвищення якості профілактики онкологічних захворювань, доступності медичної допомоги для онкологічних хворих; підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД. Проводяться ремонтні роботи у лікарнях усіх рівнів, відбувається придбання нового обладнання. Для підтримки медицини у сільській місцевості завершується будівництво 14 амбулаторій. Головне - покращення надання медичних послуг населенню, - наголосив Ігор Івасюк.

Директорка департаменту охорони здоров’я ОДА Людмила Грабович додала, що в області активно використовують електронні інструменти, тобто усі процеси пов'язані з укладенням договору про реімбурсацію та відпуск ліків за електронними рецептами відбуваються в електронній системі охорони здоров'я.
-В області укладено договори НСЗУ з 69 аптечними закладами. Станом на початок липня 2019 р. у Вінницькій області виписано 196 765 електронних рецептів, відпущено аптечною мережею 154 299 е-рецептів. Вінницька область посідає друге місце за цількістью виписаних електронних рецептів, - говорить Людмила Грабович.

Далі медики обговорили стан надання фтизіатричної допомоги населенню області. Окреслив перспективи роботи служби головний лікар обласного спеціалізованого територіального медичного об’єднання «Фтизіатрія» Олександр Служивий.

Він зазначив, що у першому півріччі 2019 року рівень зареєстрованої захворюваності на туберкульоз зріс на 3%. Найбільше випадків виявлено у Оратівському, Іллінецькому, Чечельницькому, Тульчинському, Чернівецькому та Бершадському районах.

-Значне зниження рівня захворюваності помітне Барському, Козятинському, Гайсинському, Теплицькому, Тростянецькому та Шаргородському ралйнах. За пів року зареєстровано 17 випадків дитячого туберкульозу,- прокоментував Олександр Служивий.

Очільник ВОСТМО «Фтизіатрія» додав, що на Вінниччині працює молекулярно-генетичний метод діагностики туберкульозу, який дозволяє виявити мультирезистентність до препаратів ще у молекулах ДНК. Така технологія є у вінницьких центрах первинної допомоги й в чотирьох районах – Вінницькому, Могилів-Подільському. Гайсинському і Тульчинському, - повідомивОлександр Служивий.

Про проблеми та перспективи розвитку служби психіатричної допомоги пацієнтам області доповіла головний лікар обласної психоневрологічної лікарні імені акад. О.І.Ющенка Софія Кучерук. Вона зазначила, що на початок 2019 року понад 30 тисяч жителів області перебувають під наглядом лікарів-психіатрів, що становить 2% населення області.

-Сімейні лікарі проводять психопрофілактичні заходи, спрямовані на раннє виявлення психічних розладів та своєчасне направлення пацієнта на консультацію до лікаря-психіатра. Пацієнтам з психічними розладами на вторинному рівні допомога надається за направленням сімейного лікаря, проводиться амбулаторне лікування. Якщо є необхідність - пацієнти направляються на стаціонарне лікування в обласну психоневрологічну лікарню.

 

Підбиваючи підсумки засідання Людмила Грабович окреслила першочергові напрямки діяльності Департаменту охорони здоров’я на друге півріччя 2019 року. Це, зокрема, здійснення подальших заходів щодо автономізації лікарень та організації їх роботи в єдиній електронній системі.