Круглий стіл називався «Подолай кір – вакцинуйся!». Організували його департаменти охорони здоров’я міської ради і обласної державної адміністрації, обласна організація Товариства Червоного Хреста і центр здоров’я обласного спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту населення. За круглим столом зібралися переважно медики, але не тільки, адже профілактична робота це не лише вакцинація як так, а масштабний комплекс роз’яснювальної й організаційної роботи, неможливої без участі громадськості.

Кількість людей, які вирішили вакцинуватися від кору вже дорослими, останнім часом зростала в геометричній прогресії. Не втомлюватимемо читачів усіма цифрами, які називалися під час круглого столу, але на кількох моментах варто зупинитися.

Про роль вакцинації в боротьбі з кором. Як повідомив завідувач відділу епідеміологічного нагляду і профілактики інфекційних захворювань обласного лабораторного центру Степан Томин, кір –  інфекція керована, але керована саме завдяки вакцинації. Масові профілактичні щеплення від кору на території України почали проводити з 1968 року, після чого захворюваність на кір різко пішла на спад, а через деякий час хворобу майже перестали реєструвати. У 90-і роки минулого століття почалися перебої з вакцинами, а трохи пізніше розгорнулася войовнича антивакцинальна кампанія (це стосується не тільки кору). Минуло трохи часу і хвороби, які вже вважалися переможеними, попіднімали голови. Спалах кору був в Україні і в деяких країнає Європи  у 2012-2013 роках, а нині в Україні вже два роки триває епідемія кору. На Вінничині реєструвалися випадки, коли хворіли  багатодітні сімм’ї, в яких, як виявлялося, ніхьтто не маув щеплень, закривалися на крантин школи. Було й кілька летальних випадків. Показовою виявилася смерть студента, який ніби то мав щеплення від кору в дитинстві, але після посмертного дослідження виявилося, що іщеплення не було, був тільки запис про вакцинацію. Такі випадки були непоодинокими: довідку про вакцинацію купували, коли вона була потрібна. Втім, купити можна довідку, але не імунітет.

За інформацією Вінницького обласного лабораторного Центру МОЗ України, з початку в області зареєстровано  близько 4 тисяч випадків   кору.

 «Серед тих, хто захворів - 2176 дітей. 64 %  пацієнтів не були щеплені І хоч рівень захворюваності на кір та інші інфекційні хвороби знижується, з початком навчального року ці цифри можуть зрости», - наголосив  Степан Томин.

«Єдиним надійним способом захистити себе від цієї недуги є вакцинація не тільки серед дітей, а й дорослих, адже саме дорослі, за даними Вінницького обласного лабораторного Центру МОЗ України, хворіють в три рази частіше», - наголосила під час свого виступу начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги дитячому населенню Тетяни  Бондаренко.

Про ускладнення кору. Професорка-інфекціоністка Ірина Незгода нголосила: ліків власне від вірусу кору  немає, лікування хвороби – симптоматичне. Кір страшний ускладненнями, проти яких лікарі іноду бувають безсилими, особливо, якщо хворий потрапляє в лікарню запізно. Найбільш поширені ускладнення – корові пневмонії, від який пацієнт нерідко помирає. Але іноді кір дає ускладнення на центральну нервову систему. Ірина Незгода розповідала про хвору 16-річну дівчину, яка прийшла в лікарню ще «своїми ногами», але буквально на очах непритомніла, їй віднімало мову і сковувало рухи – у дівчини вже був уражений головний мозок.

Про безпеку вакцин. Вакцин нині достатньо не тільки для дітей, а й для дорослих. Щеплення можна отримати безкоштовно, лікувально-профілактичні заклади отримують якісні бельгійські комбіновані вакцини проти кору, паротиту т і краснухи. Самостійно вакцину, як правило, не купують, використовують ту, що є в медичних закладах. Як повідомила головлікарка ЦПМСД № 5 м. Вінниці Наталія Роман, про серйозні ускладнення після вакцинації їй невідомо, це дуже рідкісне явище. Вона радіє, що кількість відмов від щеплень значно зменшилася (на жаль, лише після того, як були випадки смертей від ускладнень кору).

Що робити, якщо ви не пам’ятаєте, чи вакциновані в дитинстві (або чи хворіли на кір)? Якщо ви маєте сумніви у своїй захищеності від хвороби, яка, до речі, набагато гірше переноситься у дорослому віці, ніж у дитячому, то це можна перевірити. Можна здати аналізи в обласному лабораторному центрі МОЗ (Вінниця, вул. Малиновського, 11) і з’ясувати, чи маєте ви  антитіла до вірусу кору. Якщо ж не маєте, то вакцинуватися можна за місцем проживання у сімейного лікаря.

Що робити, якщо ваші діти не мають щеплень від кору, і їх при цьому не пускають у школу? І лікарі, і освітяни радять таки вакцинуватися, а якщо ви опиратиметеся, то доведеться подбати про дистанційну чи індивідуальну освіту вашої дитини.

«Для таких дітей будуть запропоновані три узаконені форми індивідуального навчання: екстернатна, сімейна або домашня і педагогічний патронаж. Якщо батьки все ж в останній момент вирішать вакцинувати дитину, питання навчання у закладі вони мають вирішувати індивідуально з його керівником і медиками, які мають організувати план щеплень, - пояснює заступниця директора департаменту освіти і науки Олена Чорна.

Якщо ж щеплення пропущені через хворобу або з інших причин, а тепер ви вирішили таки надолужити прогаяне, то лікар допоможе вам вакцинуватися за індивідуально складеним календарем, а в школі ви з’ясуєте (в кожному конкретному випадку), яким буде графік навчання дитини до того, як дитині зроблять усі щеплення.

Лише з початку цього року у Вінниці вакциновано 14 440 людей, і при цьому жодної серйозної реакції на щеплення не зафіксовано.

Про інші інфекції. Як повідомила заступниця головного лікаря обласного спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту населення Тамара Васильчук, Центр здоров’я поширює просвітницьку літературу, покликану дати жителям міста й області вичерпну інформацію про інфекції, яких можна уникнути з допомогою щеплень. Адже кір – не єдине захворювання, яке знову поширюється в Україні через те, що значно зменшилася кількість вакцинованого  населення. Календар профілактичних щеплень в Україні передбачає захист від 10 інфекційних захворювань: туберкульозу, гепатиту В, дифтерії,кашлюку, правця, поліомієліту, гемофільної інфекції, кору, краснухи, епідемічного паротиту.

А тим часом і освітяни, і червонохрестівці, і представники інших громадських організації (наприклад, ГО «Батьки за вакцинацію») проводять просвітницькі заходи для того, щоб переконати українців: альтернативи вакцинації у боротьбі з кором немає. Червоний Хрест навіть флешмоби проводить для того, щоб якомога більша кількість людей дізналася про важливість вакцинації.