Участь у засіданні взяли: Ніна Гончар – заступник головного лікаря ВОСТМО «Фтизіатрія» – керівник регіонального центру МіО, Сергій Глухенький – голова Вінницької обласної організації Товариства Червоного Хреста, представники Вінницького обласного Центру здоров’я.

Як зазначила Ніна Гончар, ми живемо в умовах епідемії мультирезистентного туберкульозу, тому незважаючи на деяке покращення ситуації із захворюваністю – ситуація залишається небезпечною.

-  В нашому регіоні минулого року було зареєстровано 769 випадків захворювань, п’ять років тому це було близько 1000 випадків, тобто ми рухаємося в позитивному напрямку, - зауважила лікар, -  В області знизилась кількість легеневих форм ТБ, проте останнім часом з’явилася тенденція до збільшення відсотку хворих на позалегеневі форми, а це: кістково-суглобовий туберкульоз, туберкульоз очей, периферичних лімфовузлів, - додала Ніна Гончар.

Основними напрямками фтизіатричної служби на 2017 рік,  на думку фахівця, є – покращення співпраці фтизіатрів із сімейними лікарями, покращення якості раннього діагностування захворювання, залучення до співпраці зі службою фтизіатрії  громадськості – педагогів, соціальних працівників.

Боротьба з туберкульозом - це не лише лікування хворих. Важливе місце у боротьбі з цим небезпечним захворюванням посідає  профілактика. У цьому впевнена завідувач організаційно-методичним відділом Вінницького обласного Центру здоров’я – Інна Загайкевич.

Під час свого виступу вона наголосила, що профілактика буде якісною лише у випадку потужної інформаційної роботи з населенням: з молодими батьками, освітянами, медичними працівниками, засобами масової інформації, громадськими організаціями.

 Сергій Глухенький поінформував присутніх про роботу, яку проводить Червоних Хрест на Вінниччині з людьми, хворими на туберкульоз. Він також презентував посібник «Мій шлях до одужання», який допоможе хворому швидше подолати туберкульоз і повернутися до повноцінного життя.

 

 

22.03.2017 Прес-служба ДОЗ ОДА