В рамках підготовки до старту програми, Департамент охорони здоров’я облдержадміністрації провів нараду з головними лікарями закладів первинного рівня надання медичної допомоги.

Участь у засіданні взяли: Людмила Грабович – директор Департаменту охорони здоров’я  ОДА, Надія Марусяк – заступник директора ДОЗ ОДА,  Олена Житанська – начальник управління фінансово-економічного забезпечення та організаційно-кадрової роботи з персоналом ДОЗ ОДА, Алла Гайдаш  – головний спеціаліст відділу  лікувально-профілактичної допомоги дитячому населенню ДОЗ ОДА, Василь Железняк – начальник інформаційно-аналітичного Центру медичної статистики ДОЗ ОДА, Валентина Коломієць - заступник головного лікаря з організаційно-методичної роботи Вінницького обласного  клінічного  високоспеціалізованого ендокринологічного Центру

Очільник Департаменту охорони здоров’я нагадала, що  державна програма розпочинає дію уже незабаром. Тому необхідно акумулювати усі сили та можливості для того, аби належним чином підготувати заклади  усіх рівнів до цього процесу.

-Ми хочемо перевірити, як заклади первинного рівня готові до впровадження державної програми та надати поради щодо їх роботи в умовах реформування, – наголосила Людмила Грабович.

Учасники наради обговорили механізм реімбурсації,  надходження  і використання державних субвенцій, а також налагодження співпраці з аптечними підприємствами, які знаходяться на території відповідних районів області.

- Реімбурсація ліків поширюється на препарати для лікування цукрового діабету 2-го типу, бронхіальної астми та серцево-судинних захворювань. Тобто, пацієнт, який страждає на одну з трьох перерахованих хвороб, може безкоштовно отримати в аптеці ліки з затвердженого МОЗ переліку. Якщо ж він потребує препаратів, які коштують дорожче та які зазначені в  цьому списку для відшкодування, то він вимушений доплатити різницю. Тому важливою складовою є укладання угод з аптеками та наявність аптечних пунктів у селах, - нагадала Олена Житанська.

Окремо під час засідання присутні обговорювали питання ведення електронного реєстру пацієнтів. Учасники зосередили увагу на формуванні реєстру пацієнтів, які хворіють на діабет другого типу. Керівництво також цікавила наявність у районах комп’ютерів з відповідним програмним забезпеченням для створення і ведення такого реєстру.

Головні лікарі закладів первинної ланки мали змогу отримати консультації та поради, щодо своєї роботи. Також представники Департаменту відповіли на питання, що  цікавили медиків.

Людмила Грабович додала, що найближчим часом буде проведена нарада з фахівцями вторинної ланки меддопомоги.

 

 

 

23.03.2017 

Прес-служба ДОЗ ОДА