• Це дійсно було грандіозне зібрання фахівців з усього світу, – ділиться враженнями Вадим Миколайович. – Більше 30 000 делегатів, п’ятиденна програма конференції вміщувала безліч різноманітних зустрічей та синтезувала найкращі здобутки та новітні підходи у лікуванні серцево-судинної медицини.

У центрі уваги цієї події було глобальне серцево-судинне здоров'я. Так, висвітлюючи відмінності у поширеності, клінічних проявах, стратегіях профілактики, діагностичних способах та лікуванні серцево-судинних захворювань у всьому світі, учасники конференції ділилися передовими напрацюваннями та сучасними підходами щодо лікування серцевих патологій.

  • Вадиме Миколайовичу, що нового у підходах лікування серцево-судинних хвороб визначають колеги-кардіологи у світі?
  • Щорічна масштабна зустріч кардіологів у рамках «Evropean Society of Cardiology 2019» – це традиційно нові рекомендації з лікування серцево-судинних хвороб. Зокрема, цьогоріч  настанови стосувалися лікування гострої легеневої емболії, діабету, пре-діабету та серцево-судинних  захворювань, при лікуванні  різного типу тахікардій, надшлуночкових тахікардій, дисліпідемій та хронічного коронарного синдрому.

Цікаво, що на сьогодні кардіологи усього світу одностайні у введені такого  нового поняття як «хронічний коронарний синдром». Це те, що ми знали під назвою «ішемічна хвороба серця» зі стабільним перебігом. Таким чином, зараз пропонується шість сценаріїв перебігу хронічного коронарного синдрому, а також нові методи дослідження, які можуть швидко допомогти поставити точний діагноз.

Однак більшість цих методик в умовах матеріально-технічного забезпечення медзакладів нашої області, на жаль, не можуть бути запроваджені. Хоча, враховуючи основні останні рекомендації передових кардіоклінік світу, ми зможемо запровадити стрес-електрокардіографію як один із основних методів діагностики таких патологій. Це те, що доступно, і можна дозволити в наших умовах.

Чесно кажучи, я не знаю, як саме у нашій країні буде сприйматися новий європейський підхід до діагностики та лікування ХКС, адже  програма потребує єдиного підходу на рівні національної програми, узагальнення і рекомендацій Всесвітньої асоціації кардіологів, і протоколів, які є чинними й донині у кардіології у нашій країні. Висновки мають бути за новим керівництвом МОЗ. Враховуючи особливості стану надання медичної допомоги безпосередньо в Україні. Тут важливим є також і правовий аспект. Я маю на увазі і доступність первинної, і вторинної ланки надання меддопомоги. І доступність в рамках цих ланок сучасних методів обстеження, а також і доступність ліків.

Безумовно це добре, що на сьогодні існує перелік ліків за доступною ціною, які може дозволити собі пересічний громадянин. Враховуючи цей перелік, наявні можливості медзакладів, мають і формуватися й засади національних рекомендацій щодо лікування серцево-судинних патологій.

Звичайно наука не стоїть на місці, з кожним  роком з’являються нові рекомендації у кардіології, які в першу чергу вимагають запровадження нових методів, а отже і новітнього діагностичного обладнання.

  • Наскільки великою є різниця у лікуванні серцево-судинних хвороб у нашій країні й у світі?
  • Щодо лікування серцево-судинних патологій у нашій країні і світі відмінностей якраз і немає. Існує різниця в методах швидкої та якісної діагностики, в можливостях. Й то не скрізь. Те, скажімо, що стосується гострого коронарного синдрому, то  у нашій області зроблено дуже багато. Це і найбільша в Україні кількість черезшкірних коронарних втручань, і будівництво нового кардіоцентру, в останній рік  значно зменшилася смертність від інфаркту, покращились умови  вчасної постановки діагнозу, завдяки тому що коронарографію у нас тепер виконують у двох центрах (у кардіоцентрі на Вишеньці та в обласній клінічній лікарні ім. М. Пирогова). Тобто, доступність та можливості надання допомоги пересічній людині є.

Щодо лікування гострого коронарного синдрому є певна ясність, величезну роботу провели і проводять  і далі. Це і заслуга працівників кардіоцентру, і заслуга викладачів кафедр Вінницького національного медичного університету ім. М. Пирогова.

 Лікарі наші інформовані щодо зміни підходів у лікуванні серцево-судинних патологій, і досить успішно впроваджують їх при лікуванні хворих на базі нашої клініки – Вінницького обласного спеціалізованого клінічного диспансеру радіаційного захисту населення, успішно співпрацюючи з кафедрою внутрішніх хвороб №2 ВНМУ ім. Пирогова ось уже 19 рік поспіль. Така тісна співпраця викладачів нашої кафедри з лікарями закладу – одразу ділитися інформацією про нові підходи у лікуванні тих чи інших хвороб – тому лікарі призначають лікування хворим з урахуванням усіх європейських стандартів медичної науки.

Інша проблема, коли пацієнт, отримавши у нашому закладі настанови лікаря щодо лікування, повертається додому, і вже інший лікар за місцем проживання може змінити його схему, тим самим наражаючи хворого на цілий ряд ризиків.

  • До речі, щодо ризиків. Яким чином людина може запобігти появі у неї хронічного коронарного синдрому?
  •  На жаль, існує не тільки у нашій країні, а й у інших країнах проблема вчасної діагностики хвороби. Чимало тривожних симптомів ХКС протікають зовсім непомітно для самопочуття пацієнта. Той самий атеросклероз, яким людина хворіє і нічим особливим у відчуттях може  не проявлятись, але потребує призначення, скажімо, статинів. А людина не відчуває  і тому не лікується. Досить часто людина живе і не лікує свій високий тиск, тому що особливого дискомфорту не відчуває. А їй при цьому необхідно вживати регулярно певні препарати, щоб покращити прогноз і її життя.
  • Тобто абсолютно відсутнє усвідомлення, що до власного здоров’я необхідно бути уважнішим?
  • Так. Усвідомлення та довіра до призначень лікаря має бути у пацієнта на першому місці. І завдання лікаря полягає в тому, щоб донести до свідомості хворого, що без виконання призначень лікаря у пацієнта може не бути ніяких  світлих перспектив. Так, скажімо при підвищеному тиску, який потребує лікування, лише одна п’ята від усієї кількості хворих можуть відчувати певний дискомфорт.  А тоді, коли ще наявний цукровий діабет, ризик виникнення інфаркту, інсульту, які приводять до скорочення життя, значно зростає. 
  • Усі фактори ризику, які сприяють виникненню і прогресуванню серцево-судинних хвороб, можна розділити на дві групи. Перша – ті, що скоригувати неможливо (вік, стать, спадковість) і ті, що коригуються (артеріальна гіпертензія, дисліпідемія, паління, надмірна маса тіла, гіподинамія, дисфункції РААС та САС).
  • І якими були настанови світової кардіології щодо зменшення саме цих факторів ризику? Це те, на що людина може вплинути, щоб не захворіти на ХКС.
  • Так. Наприклад, при гіподинамії рекомендовано 30-40 хвилин 5 разів на тиждень швидкої ходьби. Не бігати, ніяких особливих фізичних рекордів, а просто регулярна швидка ходьба. 5 разів на тиждень, і буде результат.

Якщо це надмірна маса тіла (зменшення якої, скажімо на 5 кг зменшує високий артеріальний тиск на 3-5 мм рт. ст. систолічний і на 2-3 мм рт. ст. діастолічний). Тобто, все просто. Не потрібно нічого особливого робити. Достатньо чітко дотримуватися здорового способу життя.  Тепер стосовно дієти. Можна їсти все. Тільки вона має бути низько енергетичною, малокалорійною. І бажано споживати 400-500 г овочів на день.

  • Тобто, кожний з нас може допомогти собі сам, притримуючись здорового способу життя, активного дозвілля та правильного харчування, щоб не доводити своє здоров’я до хвороб.
  • Головне не лінуватися. Але, коли є необхідність лікування – не нехтувати призначеннями лікаря і чітко дотримуватися схеми лікування.
  • Яким ви бачите впровадження нових рекомендацій щодо лікування хронічного коронарного синдрому у медзакладах нашої області.
  • Для лікарів Вінницького обласного спеціалізованого клінічного диспансеру радіаційного захисту населення, співробітників кафедри внутрішньої медицини ВНМУ ми разом з кафедрою розробили план лекцій, на яких знайомимо та коригуємо усі можливі новації у лікуванні серцевих патологій уже на базі диспансеру.  Крім того, в районах Вінницької області тривають науково-практичні конференції, зустрічі з лікарями-практиками, де ми обов’язково доносимо усю інформацію про новітні методи лікування  серцево-судинних захворювань.