Про це розповіла заступник директора Департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА Надія Марусяк:

-20,5 мільйонів гривень виділено на відшкодування вартості медичних препаратів для мешканців Вінниці та області. Вже заключено між аптеками і центрами первинної медико-санітарної допомоги. ЦПСМД визначені розпорядниками коштів. Сімейні лікарі будуть виписувати ліки пацієнтам.  Субвенція, яка нам надійшла на реімбурсацію, передана на місцеві бюджети, в райони, - сказала Надія Марусяк.

Алла Гайдаш  - головний спеціаліст відділу лікувально-профілактичної допомоги дитячому населенню Департаменту охорони здоров’я ОДА пояснила як отримати ліки та яким повинен бути маршрут пацієнта:

-Лікaр мaє виписaти пaцієнту рецепт нa лікaрський зaсіб, який відпoвідaє йoгo стaну. Рецепт виписують не зa кoмерційнoю нaзвoю, a нa oснoві міжнaрoднoї непaтентoвaнoї нaзви (МНН) діючoї речoвини ліків. Пaцієнт мoже вибрaти: oтримaти нaйдешевший лікaрський зaсіб безкoштoвнo, aбo oбрaти іншу тoргoву мaрку, дoплaтивши певну суму. На аптеках, які приймають участь в програмі, наявні наклейки з написом «Аптека – учасниця програми «Доступні ліки».

Вона також додала, що аптека двічі на місяць складає звіт, які препарати були відпущені і на яку суму. Подає його в центр первинної медико-санітарної допомоги, який на протязі 5 діб відшкодовує вартість препаратів. Виписаний рецепт діє протягом 30 днів.

Скористатися програмою мають право всі громадяни, які мають серцевo-судинні зaхвoрювaння, діабет ІІ типу тa брoнхіaльну aстму. Якщо громада не має аптеки у своєму населеному пункті, то отримати ліки може фельдшер.

Варто зазначити, що сьогодні на Вінниччині проживає близько 1,6 мільйона жителів. З них 950 тисяч – хворі серцево-судинними захворюваннями. Біля 50 тисяч – це хворі із цукровим діабетом другого типу. Понад 10 тисяч пацієнтів хворі на бронхіальну астму.

За словами Надії Марусяк,  програма «Доступні ліки» - не лише сприятиме покращенню надання якісної медичної допомоги населенню області, але й стане стимулом для самодисципліни пацієнтів.

 

Список препаратів на відшкодування опублікований на сайті  МОЗ.

Посилання:    http://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20170403_d.html

 

04.04.2017 Прес-служба ДОЗ ОДА