Такий висновок голова  облдержадміністрації Владислав Скальський висловив після ознайомлення з роботою Барської ЦРЛ, яку відвідав з робочим візитом до Барського району 18  жовтня.

Очільник області детально і прискіпливо вивчав систему надання екстреної (невідкладної медичної допомоги) фахівцями центральної районної лікарні; оглянув педіатричне відділення, зокрема, палату інтенсивної терапії та ординаторську; пологове відділення (в т. ч палату інтенсивної терапії новонароджених), хірургічне, а також відділення анестезіології і реанімації. Також  голова ОДА оглянув ЦПМСД та поспілкувався з сімейними лікарями, цікавлячись умовами їхньої роботи та видами послуг, оснащенням та зарплатами.

Не оминув увагою  голова облдержадміністрації  їдальню та санвузли, поспілкувався з пацієнтами, які чекали своєї черги на УЗД та з матусями діток, що лікуються  у дитячому відділенні. Також Владислав Скальський розпитував медсестер на сестринському посту чи тепло у приміщенні, як часто вони навідуються до пацієнтів у палати, з якими вимогами до них найчастіше звертаються  тощо.

«У першу чергу ми повинні говорити про ефективність функціонування подібних закладів охорони здоров’я,– підкреслив Владислав Скальський, резюмуючи побачене.– Фінансувати ліжко-місця ніхто більше не буде: головна мета, яку ставить держава – фінансувати послугу, яка надається пацієнту.  Отже, ми повинні організувати  роботу так, щоб саме послуга була головною, пацієнт з його потребами і те, як надати йому цю послугу належним чином».

Олександр Костенко, головний лікар ЦРЛ, який супроводжував голову ОДА, поінформував, що в Барській ЦРЛ функціонує 201 ліжко. Бюджет Барської ЦРЛ на 2019 рік  складає 45937,1 тис грн, в тому числі, медична субвенція – 33630,0 тис. грн.,  з місцевого бюджету – 12307,1 тис. грн.

Минулоріч було капітально відремонтовано дитяче відділення, а пологове – займає в області  третє місце за кількістю пологів. З початку 2019 року  тут народилося 339 діток ( за відповідний період 2018 року – 337). Всі умови для виходжування дітей, яких дозволено виходжувати на цьому рівні, є, обладнання сучасне  і нове.

​У 2019 році на забезпечення виплати заробітної плати працівникам закладів охорони здоров’я Барської району спрямовано 38389,1 тис. грн. На 01.10.2019 року виділено 35907,1 тис. грн., або 93,5% від потреби.

В ЦРЛ працює  67 лікарів (їхня кількість зменшилася на 4, порівняно з 2018 роком) та середнього медичного персоналу – 174  посади.

У структурі захворюваності на першому місті хвороби системи кровообігу, далі – хвороби органів дихання та хвороби органів травлення.

«Це не інспекторський , а ознайомчий візит,– підкреслив Владислав Скальський. – Сьогодні я хочу сконцентрувати увагу на тому, які послуги і якої якості надаються, щоб зрозуміти, яким чином надалі вибудовувати пріоритети та відображати їх в тих чи інших фінансових планах».