Вона звернула увагу присутніх на те, що першочерговим завданням для усіх лікарень третинного рівня є укладання угод з Національною службою здоров’я України та впровадження Програми медичних гарантій з 2020 року.

-Обов'язковою умовою укладання договорів є перетворення закладів в комунальні неприбуткові підприємства, забезпечення персоналу комп’ютерною технікою та медичними інформаційними системами, придбання обладнання, відповідно до послуг, які надаватиме медична установа.

Далі начальник управління лікувально-профілактичної допомоги населенню Ольга Задорожна зупинилась на впровадженні Програми медичних гарантій у лікарнях, яка діятиме уже з 2020 року.

-Програма медичних гарантій з 2020 року буде існувати як єдина бюджетна програма для оплати всіх медичних послуг та лікарських засобів. Заклади охорони здоров’я не утримуватимуться коштом медичної субвенції. Оплачуватиметься медичне обслуговування пацієнтів за договорами з Національною службою здоров’я, - додала Ольга Задорожна.

Фахівець окреслила, що серед пріоритетних  напрямків у цій Програмі стане екстрена допомога, неонатологія, лікування інсультів, інфарктів міокарда, амбулаторна спеціалізована та високоспеціалізована медична допомога.

Під час наради розглядали умови фінансування закладів охорони здоров’я після укладання угоди з НСЗУ. Присутні мали змогу отримати консультації фахівців з питань, що їх цікавили.

Людмила Грабович зазначила, що медичним закладам потрібно визначатися з напрямками послуг, які вони хочуть та мають змогу надавати, аби успішно та якісно допомагати пацієнтам.