Спільно зі спікерами лікарі розглядали важливі питання «первинки» щодо організації роботи закладів ПМСД, лікування та виявлення пацієнтів з різними патологіями.

Про стан «первинки» в умовах реформи розповіла головний спеціаліст відділу лікувально-профілактичної допомоги населенню департаменту охорони здоров’я ОДА Світлана Швидюк. Вона наголосила, що в області надають допомогу 53 закладів КНП, 309 лікарських амбулаторій, понад 700 фельдшерських пунктів. В системі «eHealth» зареєстровані усі заклади «первинки».

-Станом на кінець жовтня 2019 року із сімейними лікарями укладено 1 277 809 декларацій, а це майже 82% від загальної кількості населення в області. Це успішні результати для нашого регіону, - зауважила Світлана Швидюк. Вона також додала, що на Вінниччині будується 15 амбулаторій, в рамках програми «Доступна медицина». Для кожної амбулаторії придбаний автомобіль.

Також фахівець наголосила, що Вінниччина успішно продовжує працювати у програмі «Доступні ліки». Уже виписано понад 400 тисяч електронних рецептів. Успішним досвідом своєї роботи поділився керівник Калинівського ЦПСМД Василь Македонський. Він презентував свій заклад, розповів, як працюють сімейні лікарі.

Далі спікери говорили про діагностику та лікування шлунково-кишкових хвороб та серцево-судинних патологій у практиці сімейного лікаря. Сімейні лікарі розглядали як відрізнити гепатити від інших захворювань печінки з подібними симптомами, як убезпечитись від грипу та ГРВІ, як регулювати цукровий діабет ІІ типу.