Про це повідомляється на сайті ОДА. Головний лікар Анатолій Пірникоза ознайомив з роботою територіального медичного об’єднання.

Щорічно Центр приймає понад 500 тис. звернень на лінію «103», координує більше 250 тис. виїздів бригад екстреної медичної допомоги. Наразі пріоритетним завданням є оновлення матеріально-технічної бази профільних закладів з метою підвищення якості медичних послуг. Так, сьогодні Вінницькому обласному центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф було передано 4 одиниці навчально-тренувальних манекенів для імітації реальних умов серцево-легеневої реанімації у дорослих, підлітків та новонароджених.

Манекени використовуватимуться для продовження безперервної системи підготовки, перепідготовки спеціалістів служби ЕМД на базі навчально-тренувального відділу з метою впровадження в області нових професій за фахом «інструктор з надання догоспітальної допомоги», «парамедик», «екстрений медичний технік», «інструктор з надання першої допомоги».

Варто зазначити, що протягом минулого року у навчально-тренувальному відділі пройшли навчання за різними програмами надання екстреної медичної допомоги  959 слухачів різних категорій.

Поспілкувавшись з керівництвом та працівниками обласного центру екстреної медичної допомоги, голова ОДА Владислав Скальський зауважив: «Головна мета – це виконання державного стандарту. Якщо ми говоримо про державні стандарти надання екстреної медичної допомоги, то 10 хв – це максимум по місту, а 20 хв – за його межами. Для дотримання усіх стандартів необхідний комплексний підхід, тож необхідно ретельно працювати над удосконаленням навичок фахівців. За допомогою сучасних навчально-тренувальних манекенів можна моделювати безліч екстрених ситуацій та відпрацьовувати навички не лише бригад екстреної медичної допомоги, а й працівників поліції».

Про особливості експлуатації навчально-тренувальних манекенів розповів медичний директор Центру Станіслав Скоробогач: «Використання навчально-тренувальних манекенів дає змогу вдосконалювати навички бригад ЕМД щодо надання допомоги у невідкладних станах. Звичайно ці манекени будуть використані й для надання домедичної допомоги, яка є однією зі складових якісної екстреної медичної допомоги. Важливо витримувати «ланцюг виживання». Це означає, що людина, яка першою перебуває на місці події, має надати домедичну допомогу пацієнтові, після чого він отримує допомогу від бригади ЕМД. Потім відбувається ранній догоспітальний етап, ранній госпітальний етап та спеціалізована допомога. У випадку, якщо такий «ланцюг виживання» витриманий, вірогідність того, що пацієнт виживе, становить 90%. Саме тому ми приділяємо значну увагу проведенню навчань, тож такі манекени дозволять нам моделювати невідкладні стани».

Крім цього, для виїзду спеціалістів-інструкторів з проведення навчань у райони області та з метою транспортування лікарів-консультантів відділу виїзної консультативної медичної допомоги Центру передано санітарний автомобіль на базі шасі «Ford» вартістю 1,24 млн грн, придбаний за рахунок коштів обласного бюджету.

«Ще одним важливим компонентом для  надання якісної екстреної медичної допомоги є автотранспорт. Понад 80 автомобілів на території області є застарілими. Саме тому минулого року була ініційована та реалізована державна програма з урахуванням співфінансування з місцевих бюджетів. Так, за 250 млн грн вдалося придбати необхідну кількість автомобілів для того, щоб повністю замінити транспортні засоби, які не відповідають сучасним вимогам. На території Вінницької області має працювати лише сучасний автотранспорт екстреної медичної допомоги, який відповідає усім професійним критеріям.

Звичайно, ми будемо постійно працювати над тим, щоб покращувати рівень якості медичних послуг як у рамках загального реформування медичної галузі, так і в рамках фокусної роботи, наприклад, у напрямку роботи екстреної медичної допомоги. Варто сказати, що Вінниччина є однією з перших областей, де є приклади впровадження комплексних рішень європейського рівня», –  підкреслив Владислав Скальський.

Слід відзначити, що з державного бюджету виділені кошти на придбання 86 санітарних автомобілів, з них – 62 класу В та 24 класу С, поставка яких очікується.

Учасникам зустрічі також продемонстрували роботу центральної оперативної диспетчерської, яка за допомогою телекомунікаційних мереж, програмних, технічних та інших засобів забезпечує прийняття викликів екстреної медичної допомоги за єдиним номером «103» в цілодобовому режимі. Вінницький центр ЕМД координує не тільки екстрені виклики, адже тут опрацьовуються звернення зі транспортування хворих, виїзної консультативної екстреної медичної допомоги, доставки крові по регіонах. Сюди ж надходять виклики в консультативний телеметричний центр і на пост психологічної допомоги.

Крім цього, фахівці Центру мають можливість дистанційно відстежити стан та роботу медичних бригад, їхню завантаженість, етапи госпіталізації пацієнта та ознайомитися з картою виклику тощо. Також система дозволяє визначити відстань та час прибуття бригади ЕМД до людини, яка потребує допомоги, з урахуванням трафіку.

В обласному центрі також проводиться моніторинг загальної ситуації в області щодо надання екстреної медичної допомоги.

Система екстреної медичної допомоги області на 100% забезпечена лікарськими засобами та виробами медичного призначення.