Традиційним  для України стали місячники боротьби з туберкульозом, які зазвичай проводяться у березні.

З метою продовження заходів акції традиційно в останню суботу квітня в нашій області проводиться також єдиний пропагандистський день боротьби з туберкульозом - в 2020 році це 25 квітня. 

 

Історія ТБ починається у 1882 році, з моменту відкриття Робертом Кохом палички ТБ. 

Відтоді загинуло від ТБ понад 200 млн. людей у світі.

Відкриття перших протитуберкульозних препаратів (стептоміцинв 1945 році) дало надію на здолання цієї інфекції: смертність від неї зменшилась до 1,4 млн. в 1950 році.

Однак сподівання вчених не виправдались. Туберкульоз не обминув жодну країну світу.

Прогнози експертів ВООЗ на найближче десятиріччя невтішні. Туберкульоз й надалі залишатиметься найпоширенішою інфекційною хворобою.  Зокрема, протягом десятиріччя буде інфіковано ще 300 млн. осіб і 90 млн. чоловік захворіє, тільки в 2050 році від туберкульозу загине 5 млн. чоловік.

Незважаючи на заходи, які багато країн вживають для послаблення нового витку епідемії туберкульозу (яка у 1993 році була розцінена як «глобальна надзвичайна ситуація» та оголошена світовою пандемією), туберкульоз і надалі залишається серйозною загрозливою хворобою для здоров’я.

Туберкульоз не ліквідовано в жодній країні світу. Послаблення боротьби з цією недугою багатьма урядами було передчасним і привело до виходу ситуації з-під контролю.

Третина населення світу інфікована мікобактеріями туберкульозу.

Кожна десята людина протягом життя захворіє на активну форму туберкульозу.

Кожні 10 секунд від туберкульозу помирає одна людина.

Кожні 4 секунди одна людина стає хворою на туберкульоз.

Щорічно туберкульозом заражається 1% населення земної кулі.

Вражаючі цифри стосуються поєднаної інфекції ВІЛ/ТБ: оціночна кількість таких випадків складає 1,1 млн., або 1,1% від усієї кількості захворювань на ТБ.

Майже півмільйона випадків – це мультирезистетний туберкульоз (480 тисяч). 

Фатальні наслідки можуть мати місце у 360-ти тисячах випадків поєднання ВІЛ-інфекції з туберкульозом, ще 210 тисяч захворілих людей помре від мультирезистетних форм.

Україна ще декілька років тому посідала місце у першій п’ятірці країн у світі на поширенням МРТБ, у 2018 році – була у першій десятці:

-        25% нових випадків ТБ –мультирезистентний ТБ.

-        50% повторних випадків – також мультирезистентний  ТБ  (рецидиви, невдачі лікування, після перерв).

Фактично, ми живемо і працюємо в умовах епідемії мультирезистентного туберкульозу. З кожним роком реєструється все більше випадків туберкульозу з множинною медикаментозною стійкістю – так звана розширена стійкість до тубпрепаратів.

Щороку в нашій країні помирає від  ТБ близько  3 тисяч людей.

Основною проблемою залишається резистентний туберкульоз, який вимагає більш тривалого й дорогого лікування і дає нижчі шанси на успішний результат.

У Вінницькій області у 2019 році було зареєстровано 869 нових випадків ТБ (у 2018 – 826). 

Захворюваність новими випадками ТБ в області зросла на 6% у порівнянні з 2018 роком, і область – серед регіонів України, в яких цей показник має тенденцію до зростання.

Захворюваність новими випадками ТБ (вперше діагностований та рецидиви) у Вінницькій області зросла на 6,1%, з 52,7 до 55,9 на 100 тис.нас. (Україна 2019 – 60,1; приріст -3,5%).

Збільшення показника відбулось за рахунок:

-        зростання захворюваності серед дітей 0-14 років (+48,8%),

-        ВІЛ-інфікованих, у зв’язку з впровадженням LFLAM-тестів швидкої діагностики ТБ (+30,8%),

-        позалегеневих форм (+13,5%).

-        міських жителів (+14,4% проти +0,6% серед сільських мешканців).

У той же час спостерігається недовиявлення ТБ у сільській місцевості.

Також, для України є важливим мати свій власний символ боротьби із туберкульозом. БО «Українці проти туберкульозу» виступили  із ініціативою щодо затвердження  емблеми вітчизняної фтизіатрії – національний символ боротьби з туберкульозом – зображення квітки «Незабудки» на фоні національного прапору України. У нашій країні цим символом стане відома кожному з дитинства блакитна квітка з золотою серцевиною, ніжна і тендітна, як людське здоров’я, що однією своєю назвою нагадує про дбайливе відношення до життя – «Незабудка», квітка надії.

 

Більше інформації: