Так, станом на 10:00 сьогоднішнього дня на території Вінниччини зафіксовано 29 підозр на коронавірус та 1 лабораторне підтвердження. На 12:00 ще 2 підозри підтверджено обласним лабораторним Центром МОЗ України.

«Щодо першого випадку, то він зафіксований у мешканки міста Вінниці, яка 24 березня була госпіталізована в інфекційне відділення КНП «Вінницька міська клінічна лікарня №1» з попереднім діагнозом ГРВІ та підозрою на Covid-19. Наразі її стан стабільний, проводиться симптоматичне лікування. З метою недопущення поширення даного захворювання та локалізації осередку інфекції проводиться широкий комплекс протиепідемічних заходів по місцю роботи та проживання пацієнтки», - повідомив Владислав Скальський.

Очільник ОДА наголосив, що інформація про пацієнтів є конфіденційною, а її поширення без згоди власників заборонено.

Також Владислав Скальський коротко проінформував щодо ситуації із Covid-19 на території України. Наразі 156 лабораторно підтверджених випадки, з яких 5 летальних. За останню добу зафіксовано 43 нових випадки захворювання на коронавірус. Наразі захворювання поширилось на 16 областей України.

Крім того, триває евакуація громадян України з-за кордону. Вчора до області прибув автобус із 15 громадянами, які при перетині кордону були оглянуті та підписали згоду на самоізоляцію протягом 14 днів.

Владислав Скальський наголосив, що задля недопущення поширення коронавірусної інфекції, про випадки порушення зобов’язань із самоізоляції людьми, які приїхали з-за кордону, необхідно одразу повідомляти на телефонну гарячу лінію 0 800 216 433. Наразі такі заходи є вимогою ситуації, що склалась в Україні та світі.

Окрім інформування щодо поточної ситуації із поширення коронавірусу, голова ОДА Владислав Скальський дав відповіді на запитання, які представники ЗМІ надсилали у мережі «Facebook».

Відповідаючи на питання журналістів, щодо функцій блок-постів на в’їздах-виїздах з населених пунктів та що передбачає санітарний огляд Владислав Скальський зазначив: «Наразі в Україні відновлюється такий орган, як державна санітарно-епідеміологічна служба і в подальшому її працівники також працюватимуть на блок-постах. Вони вибірково можуть перевіряти чи немає в автівках хворих з ознаками ГРВІ, або неупакованих і заборонених для продажу на ринках продуктів, зокрема молочних. Це контроль тих санітарних заходів, які впроваджені на території області на час карантину».

Ще одне запитання від представників ЗМІ стосувалось забезпечення медичних закладів області необхідними засобами захисту, тестами на Covid-19, медикаментами та обладнанням для боротьби із коронавірусом.

«На початку оголошеного карантину в області нараховувалось 290 інфекційних ліжок. Наразі маємо 524 ліжка, 89 боксованих і понад 50 напівбоксованих палат. На державному рівні здійснюється централізована закупівля тестів (експрес та ПЛР) для виявлення Covid-19, засобів захисту, а також ШВЛ. Все це сконцентровано на складі в Китаї.  Кожні 48 годин літак відбуває до Китаю та повертається із зазначеним вантажем, після чого відбувається його розподіл по системі охорони здоров’я України. Тож проблема із забезпеченням поступово вирішується. Від себе хочу подякувати волонтерам та благодійникам, які не залишаються осторонь та роблять все, що в їх силах, аби посилити забезпечення медичної галузі засобами захисту», - зазначив Владислав Скальський.

Крім того очільник ОДА повідомив, що у Вінницькій області створено 23 повністю забезпечені бригади швидкої допомоги, які працюватимуть із викликами пов’язаними коронавірусною інфекцією. До того ж в області посилюються карантинні заходи, адже найдієвіший варіант запобігти розповсюдженню інфекції – це залишатись вдома.

Будьте свідомими, бережіть себе та своїх близьких!