Сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу (англ. Rabies virus) із роду Lyssavirus. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи. У разі зволікання з наданням кваліфікованої медичної допомоги смерть неминуча.

Причини сказу і шляхи передавання інфекції:

   Джерелом та резервуаром збудника сказу є дикі та свійські хижі тварини, що належать до класу ссавців. Людина може заразитися сказом від інфікованої тварини через:

• укус;

• подряпину та мікроушкодження шкіри;

• потрапляння зараженої слини на слизові оболонки.

   У контактний спосіб людей найчастіше інфікують коти й собаки — з-поміж свійської фауни, а в дикій природі — лисиці та вовки. Особливу небезпеку становлять безпритульні тварини, зокрема собаки, для яких укус є інстинктивною реакцією для захисту території, членів зграї або здобуття їжі. Всі, хто отримав травму нанесену твариною з підозрою на сказ або ж підтвердженим сказом, мають право отримувати безоплатну медичну допомогу. Препарати, які необхідні для цього, є. Запам’ятайте, що після укусу не треба чекати симптомів! Збережіть собі ці правила. Навіть якщо укус був не до крові, слина зараженої тварини могла потрапити на подряпини, а це - пряма загроза заразитися, для цього необхідно:

- негайно та ретельно промийте уражене місце великою кількістю води з милом. Ця проста процедура має важливе значення і може врятувати життя.

- дезінфікуйте рану антисептичним засобом на основі спирту чи йоду (перекис водню не допоможе).

- зверніться до найближчого медзакладу. Якщо немає впевненості в тому, що тварина була здоровою, вам обов’язково мають зробити щеплення вакциною, які є в усіх областях України. Наявність можна перевірити за посиланням - https://goo.gl/dJ4A3v.

- якщо є можливість - зверніться до ветеринарної служби з твариною щодо якої у вас є підозра.

   У 2019 році на території нашої Соледарської громади зареєстровано 32 випадки укушених,10 чоловік привитих, за 2020 рік 22 укушених та 4 привитих. В Соледарській громаді епізоотична ситуація контрольована, проводяться профілактичні щеплення тварин.

Тож, профілактика захворювання на сказ - убереже як наших «менших друзів» так і людину.