Тому не випадково у травні 1986 року на 39-му конгресі Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) було прийнято звернення до урядів усіх країн з закликом «забезпети ефективний і надійний захист осіб, що не палять, від впливу тютюнового диму».

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я 90% смертей від раку легенів, 75% – від хронічного бронхіту і 25% – від ішемічної хвороби серця обумовлені курінням.

Причиною появи боротьби з тютюнокурінням постала передчасна смертність та хвороби в усьому світі, яким людство здатне запобігти.

До Всесвітнього дня боротьби з палінням  Вінницький обласний Центр здров’я провів прес конференцію. З доповідями про ситуацію по області, вплив тютюнокуріння на захворювання та роль сімейного лікаря в профілактиці цієї звички виступили: завідувач наркологічним відділенням №1 обласного наркодиспансеру «Соціотерапія» — Гліб Головатий , завідувач відділенням кардіології обласної лікарні ім.М.Пирогова —Сергій Шершун, завідувач відділенням онкоторакальної хірургії обласного онкологічного диспансеру — Сергій Притуляк, завідувач відділенням хіміорезистентного туберкульозу обласного протитуберкульозного диспансеру — Володимир Мацера, головний лікар Калинівського районного Центру ПМСД — Василь Македонський. Про попередження паління серед дітей та підлітків розповіла заступник начальника управління, начальник відділу позашкільної освіти, виховання та шкіл-інтернатів — Тетяна Лісогурська. Також до розмови приєднався благодійний фонд  «Розвиток людини», на чолі з медичним психологом Анастасією Потьомкіною.

«Мета цього заходу полягає у тому, щоб сприяти зниженню поширеності тютюнової залежності, залучити до боротьби проти куріння всі верстви населення і лікарів усіх спеціальностей. Також проводити профілактику тютюнопаління та інформувати суспільства про згубний вплив тютюну на здоров’я.» – зазначила головна лікарка Вінницького обласного центру здоров’я Тамара Васильчук.

 

Прес-служба ДОЗ ОДА  

30.05.2017