35 років тому, сталася аварія, яка призвела до однієї із найбільших техногенних та екологічних катастроф в історії людства. Спричинила забруднення навколишнього середовища, на довгі роки перетворивши територію довкола станції на зону відчуження. Катастрофа позбавила домівок тисячі людей, радіоактивно забрудненими стали 2293 населених пунктів, в результаті катастрофи з сільськогосподарського користування було виведено понад 5 млн га земель. Проте найголовніше, аварія забрала та покалічила людські життя і продовжує забирати їх сьогодні...
На Вінниччині медичну допомогу «чорнобильцям» надають у Вінницькому обласному чорнобильському диспансері. Медичний заклад став провідною установою по наданню висококваліфікованої діагностичної, консультативної, лікувальної та реабілітаційної допомоги пацієнтам, які постраждали від Чорнобильської катастрофи та особам, які захворіли внаслідок радіаційного впливу з інших причин.
За словами директора КНП «ВОДРЗН» Світлани Голодюк, «чорнобильці» – особлива категорія пацієнтів. За 25 років з моменту створення диспансеру ми починали зі 120 тис. чорнобильців. На сьогодні – це близько 63 тис. чол. – ліквідаторів та постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС у Вінницькій області. Ми повністю вели та ведемо спостереження за цією категорією населення. Знаємо їх захворювання, і бачимо щорічно, що кількість діагнозів у таких пацієнтів збільшується,- зазначає Світлана Михайлівна.
Радіація вплинула на організм чорнобильців та ліквідаторів аварії таким чином, що захисні сили їхнього організму значно зменшилися, – розповідає головна медична сестра КНП «ВОСКДРЗН ВОР» Галина Григорівна Потапенко. – В диспансері вони декілька разів на рік проходять лікування та відновлення свого стану здоров’я .
Щороку кількість чорнобильців зменшується, у них виявляють нові захворювання. Здебільшого – ендокринні, серцево судинні та онкологічні. І тоді, і сьогодні пацієнти, окрім медикаментозного лікування, потребували і потребують психологічної підтримки, догляду, уваги.
Нині в диспансері працює 208 працівників, з них 55-лікарі, 1 провізор, 69 - медичні сестри, 21 молодша медична сестра, 42 супроводжуючий персонал. 85 % фахівців мають першу та вищу атестаційні категорії.
Заклад має консультативну поліклініку, де прийом ведуть лікарі різних спеціальностей.
Стаціонарне лікування здійснюється у відділеннях хірургічного, терапевтичного, неврологічного профілю та відділенні фізичної та реабілітаційної медицини.
На базі терапевтичного відділення працює кафедра внутрішньої медицини медичного факультету №2 Вінницького національного медичного університету ім.М.І.Пирогова. Терапевтичне відділення в умовах пандемії першими в Україні успішно впровадили комплексне лікування та реабілітацію після Covid-19, за перші чотири місяці послугою скористались понад 400 пацієнтів.
У хірургічному відділенні виконують лапароскопічні операції у черевній порожнині, проведено більше 4000 операцій. Неврологічне відділення забезпечує комплексне лікування та реабілітацію судинної та нейродистрофічної патології.
Відділення фізичної та реабілітаційної медицини надає фізіотерапевтичні послуги,впроваджено методи водолікування, голкорефлексотерапії, гірудотерапії, озокеріто-парафінолікування, функціонує інгаляторій, зали лікувальної фізкультури та фізичної терапії.
Відділення променевої діагностики обладнане рентгенапаратом, комп’ютерним томографом «Picker 600S» (використовується для обстеження головного мозку, легень, печінки, нирок, підшлункової залози), апаратом ультразвукової діагностики Apogee-5300 яким здійснюється широкий спектр обстежень органів черевної порожнини, серця і судин, сечостатевої системи, щитоподібної залози та суглобів.
Клініко-діагностична лабораторія виконує широкий спектр загально клінічних, біохімічних та імунологічних обстежень, обладнана новим апаратом для імуноферментного аналізуPrisMatic. Кабінет функціональної діагностики проводить обстеження серцево-судинної системи, легенів, печінки та головного мозку. Для обстеження застосовуються методи спірографії, електрокардіографії, реоенцефалографії, велоергометрії з комп’ютерним аналізом даних, добове моніторування артеріального тиску та кардіографії. Стоматологічною службою впроваджено широкий спектр хірургічних втручань, в тому числі Sinus-luft, кісткова пластика, імплантологія та протезування.
 
 
Возможно, это изображение (3 человека, люди стоят, военная форма и на открытом воздухе)
Возможно, это изображение (3 человека, люди стоят, военная форма и на открытом воздухе)