Учасники наради детально розглянули методологію сероепідеміологічного дослідження, яка включає питання мети та завдань дослідження, механізму формування вибірки та детальний огляд основних організаційних аспектів дослідження.
Дослідження проводитиметься шляхом проведення тестування на антитіла IgG методом ІФА та опитування, мобільними бригадами безпосередньо у домогосподарствах , де проживають респонденти. Це не масове дослідження, примірний об’єм досліджених від 140 до 300 осіб в залежності від кількості населення регіону. Для забору біологічного матеріалу у населення в кожній області сформують 2-4 мобільні бригади з числа середніх медичних працівників.
Результати дослідження дозволять визначити реальні масштаби поширення COVID-19 на національному рівні, що сприятиме оцінці ефективності карантину, плануванню раціональної масової вакцинації проти COVID-19 та наступних протиепідемічних та профілактичних заходів.
Дослідження буде проводитися МОЗ України за дорученням РНБО України за участі ДУ « Центр громадського здоров’я МОЗ України», Українського інституту соціальних досліджень ім. О. Яременка, Центр соціальних експертиз ім. Ю.Саєнка, Товариства Червоного Хреста України та Медичної лабораторії «Діла».