Питання протидії ТБ в Україні є одним із пріоритетних напрямів державної політики у сфері охорони здоров’я і соціального розвитку та предметом міжнародних зобов’язань. Підкреслив під час відкриття заходу Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.-У 2014 р. Україна вперше ввійшла до п’яти країн світу з найвищим тягарем мультирезистентного туберкульозу. Особливо загрозливим є несвоєчасне звернення хворих по медичну допомогу. Наша держава підтримала намір ООН подолати епідемію туберкульозу до 2030 р. В Україні захворюваність на відкриту форму туберкульозу торік зменшилася на 30%, - зазначив Віктор Ляшко.
 Він додав, що Верховна Рада України прийняла низку законів, щодо боротьби з туберкульозом в Україні, зокрема «Про внесення змін до деяких законів України щодо створення додаткових гарантій прав людей, яких торкнулася проблема туберкульозу», «Про протидію туберкульозу України та забезпечення прав і свобод людей, яких торкнулася проблема туберкульозу». Відбулись комітетські слухання у ВР України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування на тему: «Протидія туберкульозу в умовах пандемії, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».
Пріоритетом роботи усіх гілок влади у Вінницькій області є боротьба із захворюванням на туберкульоз. На цьому наголосила Ольга Задорожна - директорка обласного Департаменту охорони здоров’я та реабілітації.
-У 2020 році пандемія коронавірусної хвороби суттєво вплинула на доступ населення до медичних послуг, у тому числі з приводу туберкульозу. З початку 2021 року ситуацію з ТБ можна оцінити як погіршення: криза поглиблюється через те, що пацієнти пізно звертаються за медичною допомогою, - підкреслила керівник Департаменту. Вона додала, що в області реалізуються як державні, так і обласні програми у сфері охорони здоров’я.
- Важливим кроком є створення відділення хіміорезистентного ТБ, відділення «закритого типу» та дитяче відділення. Протитуберкульозні заклади забезпечені бактерицидними випромінювачами та змінними лампами до них, засобами органів дихання медпрацівників та масок для бактеріовиділювачів, постійно проводяться закупівлі розхідних матеріалів для лабораторної діагностики та рентген-діагностики, - пояснила Ольга Задорожна.
 Щорічно з обласного бюджету на зазначені заходи виділялось фінансування в межах 400,0 - 780 тис.грн. Крім того, районними та міськими бюджетами, в рамках бюджетів закладів охорони здоров’я виділялось в загальному від З до 4 млн.грн. щорічно.
-Основний ефект, який ми отримали - це зниження рівня смертності від ТБ у розрахунку на 100 тисяч населення: показник з 2016 року знизився вдвічі, і на кінець 2020 року склав 3,4 випадки на 100 тисяч населення, - зазначила керівник ДОЗ ОДА та Р.
Очільниця профільного департаменту додала, що наразі охорона здоров'я має перед собою виклики щодо забезпечення належної побудови надання протитуберкульозної допомоги.
-Важливою складовою боротьби з туберкульозом в області стало створення єдиного протитуберкульозного закладу - Вінницького обласного клінічного фтизіопульмонологічного центру. Ми спільно працюємо над подальшою розбудовою закладу, маршрутами для доставки протитуберкульозних препаратів, змінюємо формат мережі лабораторної діагностики, - повідомила Ольга Задорожна.
 Важливим аспектом є й те, що окремі протитуберкульозні заходи включені до переліку обов’язкового фінансування у рамках обласної програми «Підтримка та розвиток галузі охорони здоров’я Вінниччини» на 2021-2025 роки».