Нинішнього року День донора проходить під гаслом  «Здавайте кров. Здавайте її зараз. Здавайте її часто».

Обласна станція переливання крові запрошує вінничан  приєднатися  до відзначення Дня донора. 

Саме тут  можна не тільки стати донором, а й зустрітись із командою регбістів «Вінницькими вовками», зробити фото на згадку та отримати у подарунок квитки на гру, а ще заохочувальні подарунки від обласної станції.

Донорство приносить користь не тільки тим, хто має потребу в крові, але і тим, хто її здає, - у цьому переконаний почесний донор України, лікар,  Олександр Горбачов.

-   Регулярна здача крові зміцнює імунну систему людини, є профілактикою серцево-судинних захворювань, адже позбавляє від надлишку крові, що створює навантаження на серце. Збір крові стимулює людський організм до запуску відновних процесів і відтворення крові, таким чином відбувається омолодження, - розповідає почесний донор.

Бути донором – благородна і добра справа. Адже донорська кров – незамінна. Людство і досі не знайшло методів, як синтезувати цю життєвонеобхідну речовину. Дати її може лише одна людина іншій, з доброї волі за велінням власної душі та совісті. Знадобитись кров може будь-кому у найнеочікуваніший момент життя. Необхідність у донорській крові постійно зростає.

За словами головного лікаря Обласної станції переливання корові Оксани Банах, потреба у донорській крові була завжди, але на жаль, останнім часом кількість людей, що погоджуються здавати кров зменшується і причини залишаються невідомими. 

-Можливо,  справа у  екологічній ситуації, що є причиною багатьох захворювань громадян. А ще  - недооцінювання донорів, адже за кордоном, донори – почесне звання, - додає головний лікар. 

За її словами, поповнити лави донорів зможе кожна відносно здорова людина, а сама процедура абсолютно безпечна, адже фахівці працюють на сучасному обладнанні, дотримуючись усіх зазначених протоколів.

-Не потрібно боятися процедури! Адже після забору, кров ретельно перевіряють на безпечність і лише потім вона потрапляє до лікувального закладу. Хочу додати, що віддаючи свою кров, людина рятує не одне, а три людських життя.  Над цим варто замислитись, -  наголошує Оксана Банах.

До акції долучилися також і медичні працівники станції.

Вони неодноразово наголошують на тому, що кожен з нас, хто приєднається до цієї важливої місії - зробить надзвичайно благородну справу. Адже, можливо, саме наша кров врятує чиєсь життя!

 

13.06.2017

Прес-служба ДОЗ ОДА