Ще їх називають «поспішайками», це ті хто народився  до 37 тижня вагітності. Вони мають великий ризик розвитку серйозних ускладнень і у них часто виникають проблеми з температурним контролем, диханням і годуванням. Тому передчасно народжені діти потребують особливого догляду в умовах стаціонару. Лікар-неонатолог Руслана Олександрівна Гомон, одна із тих хто рятує таких малюків.

З 2001 року вона працює у Вінницькій дитячій обласній лікарні. Може розказати про кожного свого пацієнта.  А є й такі, з ким підтримує дружні стосунки.

Самі вразливі дітки – це з екстремально малою вагою в середньому до кілограма.  Таких дітей в області народжується від 40 до 50.  Руслана Олександрівна зауважує, що найменша дитина, яку вони виходили із завідуючим відділення анестезіології ВОДКЛ Костянтином Берцуном, була із вагою 580 грам.

«У Вінницькій області завдяки зусиллям акушер-гінекологів і департаменту охорони здоров’я, так розроблені маршрути пацієнта, що ці діти народжуються у спеціалізованих перинатальних центрах. Для того щоб виходити новонародженого працює ціла команда. І головна у ній  - мама. Саме вона має брати активну участь у тому, щоб малюк почав одужувати. А далі працюють анестезіологи, неонатологи, педіатри, окулісти, генетики, хірурги, науковці, медичні сестри. Хочу зазначити, що ми потужно співпрацюємо із кафедрою педіатрії медичного університету ім. М. Пирогова», - розповідає Руслана Олександрівна Гомон.

Лікарі мріють, що з часом на Вінниччині запрацює Банк грудного молока. Подібні працюють в Європі, в Україні такий поки що лише у Києві. Хоча медики відзначають, що саме таке годування значно краще впливає на виходжування дітей. Їх швидше виписують з лікарні і дітки мають менше ускладнень.