Головний лікар закладу Пилип Григорович Прудиус пригадує, один курйозний випадок коли тільки починав працювати у закладі. В кабінеті окуліста провалився пацієнт. Його вага була 180 кг, а підлога стара, дерев’яна от і не витримали пацієнта. Лікарі допомогли пацієнту cкинути вагу, a от випадок запам’ятали.

 «Ожиріння буває первинне і вторинне. Первинне – це коли людина постійно переїдає і від цього збільшуються зайві кілограми. Вторинне – розвивається на фоні захворювань, наприклад у разі порушення функції щитоподібної залози. Ми займаємося лікуванням ожирінням, але розпочати цей процес потрібно у свого сімейного лікаря. Саме він дає електронне направлення до нас. Ми підходимо до обстеження комплексно, у нас є всі фахівці. З пацієнтом працює команда лікарів: ендокринолог, психолог, кардіолог, андролог, гінеколог та дієтолог», - розповідає Пилип Прудиус.

 Спочатку ожиріння лікують без пігулок – корегують харчування, додають помірні фізичні навантаження. Якщо вага тримається, виписують ліки або ж хірургічне втручання.

Ендокринолог, медичний директор обласного клінічного високоспеціалізованого ендокринологічного центру Інна Семенюк радить тим, хто має ожиріння:

- Правильно і збалансовано харчуватися.

- Їсти невеликими порціями до 5 разів на день.

- Зменшити звичні порції. Одна порція має поміщатися в долоні. Фрукти їсти тільки в першу половину дня. Вечеря білкова.

- Займатися фізкультурою.

- Не приймати самостійно лікарські засоби для зменшення маси тіла.

Якщо самостійно не може схуднути, зверніться до свого сімейного лікаря чи терапевта щоб виключити вторинні форми ожиріння. Фахівці Вінницького обласного клінічного високоспеціалізованого ендокринологічного центру завжди готові допомогти свої пацієнтам