У спекотні дні, які тривають в нашому регіоні, слід бути особливо обережними, стежити за своїм здоров’ям і дотримуватися певних правил поведінки. 

  Спека має шкідливий вплив на організм людини, викликаючи погіршення самопочуття, зниження працездатності, загострення хронічних хвороб. Особливу обережність слід проявляти людям похилого віку, які мають патологію серцево-судинної системи та бронхо-легеневі захворювання.

  Щоб уникнути наслідків спеки і максимально зберегти своє здоров'я, необхідно ретельно дотримуватися наступних рекомендацій:
• Не слід без зайвої потреби виходити на вулицю. Не можна знаходитися під прямими сонячними променями з 11:00 до 17:00 години.
• Вікна в приміщеннях рекомендується тримати закритими, з опущеними жалюзі і завішеними шторами світлих відтінків, щоб прямі сонячні промені і нагріте повітря не потрапляли до кімнати. Відкривати вікна необхідно тільки для провітрювання, бажано в режимі протягу (на протязі бажано не знаходитися), а також на ніч, коли температура повітря знижується;
• В період літньої спеки потрібно обирати одяг з легких та натуральних тканин, носити головні убори, а також уникати тісної та синтетичної одежі, так як вона ускладнює процес теплообміну.
• Необхідно збільшити кількість вживання рідини впродовж дня; здоровим і молодим людям рекомендується вживання до 2-3 л прохолодної, негазованої води на добу, у тому числі доцільне вживання до 1 л слабомінералізованої води після видалення з неї бульбашок. Краще пити чай або фруктові, трохи прохолодні не солодкі напої. Не слід зловживати кавою, міцним чаєм, у тому числі зеленим чаєм. Не рекомендується вживати алкоголь, у тому числі і пиво, а також різні солодкі газовані напої.
• Для літніх осіб старше 70-75 років, а також осіб, що мають артеріальну гіпертонію, серцеву і ниркову недостатність загальний об'єм вжитої рідини не повинен перевищувати 1,5-2 л на добу.
• Категорично заборонено в спекотну погоду палити, оскільки нікотин звужує судини і підвищує тиск. Також варто обмежити кількість їжі, особливо білкової і жирної, а також соусів, гострих приправ. Особам, що мають артеріальну гіпертонію, серцеву і ниркову недостатність необхідно строго дотримуватися рекомендацій лікаря щодо обмеження вживання солі. Не слід також зловживати морозивом. Їжте більше овочів і фруктів. 
• Необхідно відмовитися від звички готувати їжу про запас. Категорично не можна купувати їжу на лотках, не обладнаних холодильниками.
• Намагайтеся звести до мінімуму перебування в громадському транспорті. Спека й задуха в замкненому просторі можуть спровокувати запаморочення й непритомність;
• У спекотні періоди необхідно знизити звичайну фізичну активність та відмовитися від занять спортом. Фізичні навантаження збільшують теплообмін у 5 разів, що може призвести до зневоднення організму.
• Небажано в спеку користуватися косметикою, особливо пудрою й тональними кремами. По-перше, вони ускладнюють шкірі дихання, і по-друге, як наслідок, людина сильніше пітніє, і ефект від макіяжу виявляється прямо протилежним бажаному.
• Якщо в приміщенні встановлено кондиціонер, важливо пам’ятати, що різниця температур між приміщенням і вулицею не повинна перевищувати 10 градусів. Тому не можна програмувати кондиціонер на температуру нижче ніж 18 градусів.

 т Якщо у людини з'явились перші ознаки перегрівання організму (втома, головний біль, запаморочення, слабкість, болі в ногах, спині, іноді блювота, шум у вухах, потемніння в очах, задишка, серцебиття) необхідно:
- швидко перенести потерпілого в прохолодне місце, покласти на спину, зняти або розстібнути одяг; 
- змочити голову та ділянку серця холодною водою або покласти на них змочений холодною водою рушник. Можна зробити вологе обгортання або протерти тіло потерпілого шматочком льоду, облити його прохолодною водою, але обережно і не довго. Температура тіла потерпілого не повинна бути нижча від 38 °С.
- якщо людина не знепритомніла, корисно дати їй попити міцний холодний чай, холодну воду; 
- у випадку зупинки дихання і серцевої діяльності необхідно до прибуття лікаря почати зовнішній масаж серця і штучну вентиляцію легень;
- враховуючи можливі ускладнення (набряк мозку, інсульт), необхідно одразу ж викликати швидку допомогу та доставити постраждалого в лікарню.

  Сподіваємося, що наші рекомендації стануть Вам в нагоді та допоможуть зберегти здоров'я під час літньої спеки!

 

 07.07.2017

Прес-служба Департаменту охорони здоров`я ОДА