Пройти дослідження безоплатно можна у будь-яких закладах, які уклали договір з НСЗУ на відповідну послугу. У тому числі – приватних.  

Зокрема, обстеження грудей можна зробити й у пересувному цифровому мамографі «Квітка». За час своєї роботи він побував у найвіддаленіших містах та селах Вінницької області.

Наприкінці січня цього року депутати затвердили обласну Програму «Підтримка та розвиток галузі охорони здоров'я Вінниччини» на 2021-2025 роки.

Програма має багато важливих пунктів. І основним із них є – підтримка онкопацієнтів і боротьба з онкологічними захворюваннями. Документ має чіткі завдання, як покращити ситуацію з діагностикою та лікуванням онкопацієнтів.

Ряд заходів спрямовані на профілактику і ранню діагностику злоякісних новоутворень. Це можливо завдяки запровадженню скринінгових програм та створення Центрів профілактичної допомоги в опорних лікарнях.

Підтримка програми з обласного бюджету на чотири роки складає близько 67 млн грн.  Також надійдуть і кошти від НСЗУ, згідно тих пакетів які уклали заклади.

 Як записатися на обстеження:

  • Потрібно звернутися до свого сімейного чи лікуючого лікаря і отримати електронне направлення.
  • Графіки виїздів «Квітки» будуть надіслані до Центрів медико-санітарної допомоги та амбулаторій.

 

Трохи історії

У 2016 році на Вінниччині завершилася спільна благодійна акції українсько-американського благодійного проекту «Незабутня квітка», присвяченого творчості американської співачки українського походження Квітки Цісик.

Як результат - було придбано пересувний мамограф для виявлення та профілактики онкологічного захворювання молочної залози серед жінок Вінниччини.

Для придбання мамографа було виділено 3 млн 950 тисяч грн з обласного бюджету, додатково, для розхідних матеріалів облдержадміністрація виділила та вручила сертифікат на 250 тисяч грн. Ще 50 тис. грн. зібрано під час благодійної акції.

На сьогодні мамограф побував по кілька разів у всіх районах області, обстежено понад  шість тисяч жінок.