Присутніх цікавили основні принципи реорганізації медичної галузі, перспективи збереження кадрового потенціалу, доступність до медичних послуг, створення госпітальних округів, подальше забезпечення медичними препаратами за Урядовою програмою «Доступні ліки».

Учасники активно спілкувалися та відверто висловлювали свої думки.

Відповідаючи на чисельні запитання, начальник управління лікувально-профілактичної допомоги населенню Департаменту О.І.Задорожна запевнила присутніх, що в жодному разі мова не йде про закриття медичних закладів. Так, якщо на території області ми мали 33 Центри первинної медико-санітарної допомоги на рівні районів і міста, то на сьогоднішній день до них додалося ще 6 закладів первинної медичної допомоги та дві лікарні (Вапнярка і Дашів), де надається стаціонарна допомога, створених об’єднаними територіальними громадами.

За словами Ольги Іванівни, залишається ще багато проблем – це і небажання на місцях деяких керівників щось змінювати, і недостатнє розуміння принципів реформаторських змін в медицині, і «кадровий провал» в сільскій місцевості. Та головне полягає в тому, що громадськість лише починає розуміти те, що державою довірено саме їй бути хазяїном установи. І лише громаді вирішувати, який медичний заклад у них має бути, і який об’єм медичних послуг потрібен саме на їх рівні, а які, можливо, краще купити в сусідньому, більш потужному закладі.

 

 

 

Зустрічі в такому форматі – відкритого і чесного спілкування –допомагають не тільки вивчати громадську думку, а і приймати правильні рішення, які сприятимуть цивілізованому проведенню необхідних реорганізаційних змін в галузі охорони здоров’я, виробленню спільної концепції.

В свою чергу діалог між владою і громадою сприятиме не лише підвищенню поінформованості та розуміння населенням суті реформ в медицині, а також дозволить знизити соціальну напругу та допоможе в запобіганні конфліктів і масових акцій протесту.

 

Прес-служба ДОЗ ОДА

11.09.2017