За 34 роки, що пройшли з моменту перших проявів, вірус імунодефіциту вразив більше 92 мільйони осіб. СНІД займає четверте місце в світі серед причин смерті, а у молоді до 30-ти років і жінок – перше. Епідемія ВІЛ-інфекції/СНІДу залишається серйозною проблемою, як для системи охорони здоров’я, так і для країни в цілому, адже за даними Центру громадського здоров’я МОЗ України щодня в державі реєструється 48 випадків захворювання на ВІЛ, 24 випадки захворювання на СНІД і 8 випадків смерті від СНІДу.

Ігор Матковський зазанчив, що у Вінницькій області з  початку епідемії ВІЛ  станом на 1 жовтня 2017 року вперше виявлено 4976 ВІЛ-інфікованих, з них 2089 встановлено діагноз СНІД, померло 1036 ВІЛ-інфікованих громадян.

Ігор Анатолійович також описав соціальний портрет ВІЛ-інфікованої людини сьогодення. Це повністю соціально-адаптована людина, яка має вищу або неповну вищу освіту, працююча. Як правило, переважна більшість з них – це люди не з груп ризику.

Ще головний лікар профільної установи зауважив, що так як і в цілому по Україні, в нашій області переважає статевий шлях інфікування – до 85%. Отже, будь яка статево активна людина, що ігнорує безпечний секс, має усі шанси захворіти на цю недугу.

Не можна забувати і про передачу ВІЛ-інфекції через уведення наркотичних речовин ін’єкційним шляхом. Хоча його доля і зменшується серед інших причин, цей шлях залишається актуальним. Про це йшлося у виступі Павла Слободянюка, головного лікаря обласного наркологічного диспансеру «Соціотерапія». На сьогоднішній день профільна установа багато уваги приділяє просвітницькій роботі, особливо серед дітей і молоді. Ця діяльність направлена на боротьбу зі шкідливими звичками, в першу чергу із вживанням наркотиків.

Також мова йшла про дієве значення в інформаційно-комунікаційної діяльності регіональних і місцевих Медіа, використання Інтернет-ресурсів з метою донесення до жителів області інформації про можливість попередження ВІЛ-інфекції/СНІДу.

Оскільки основним фактором ризику у розповсюдженні є поведінковий фактор, саме тому слід популяризувати здоровий спосіб життя, боротися зі шкідливими звичками і формувати установки на корисні звички, направлені на збереження і зміцнення здоров’я. А також нагади людям, що від ВІЛ-інфекції і СНІДу на 100% не застрахований жоден з нас. Проте це не вирок. Єдиний спосіб дізнатися про наявність ВІЛ – пройти тест. Не слід чекати. Діагностика безкоштовна. Максимально раннє виявлення інфікування, фахове лікування і спостереження дає право на повноцінне життя, створення сім’ї, народження здорових дітей і дожиття до старості.

До обговорення активно долучилися представники представники соціальних служб області і міста, громадських організацій. Цікавою була презентація керівника ГО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІДом» Оксани Шевчук тестування он-лайн «HIV TEST». Пройти цей тест можна з будь-якого смартфону в режимі он-лайн. За результатами відповідей на запропоновані питання буде надана інформація про ризик ВІЛ-інфікування з рекомендаціями на подальші дії.

 Прес-служба Департаменту охорони здоров`я ОДА