Про це розповідала під час «Засідання клубу ОТГ» Алла Гайдаш – головний спеціаліст відділу лікувально-профілактичної допомоги дитячому населенню Департаменту охорони здоров’я ОДА.

Учасники клубу обговорили реформи місцевого самоврядування на Вінниччині, визначили пріоритети та спланували заходи децентралізації на 2018 рік.

Окремо зупинились і на розвитку мережі медичних закладів о`бєднаних територіальних громад в рамках реформування медичної галузі. Адже зміни тісно пов’язані з децентралізацією. Передача повноважень та бюджетів від державних органів  створеним  об’єднаним територіальниим громадам внесе деякі зміни у структуру роботи медзакладів.

 -Насамперед, лікарні перетворяться на некомерційні комунальні підприємства, пацієнти укладатимуть декларації зі своїми сімейними лікарями. У цей же час триватиме підготовка проектів договорів закладів первинної медичної допомоги з Національною службою здоров‘я, - розповідає Алла Гайдаш.

Амбулаторії та ФАПи у селах залишаться, натомість дещо зміняться їх функції.  Усі заклади необхідно забезпечити копм`ютерами,  підключити до електронної системи охорони здоров’я, отримати електронні цифрові підписи для закладу та лікарів.

-Основне завдання органів влади і медиків - активно інформувати населення   про всі етапи проведення змін у медицині області, - наголосила  фахівець Департаменту.

 

 Прес-служба ДОЗ ОДА