Наказом Міністерства скасовані останні талони та звітність по диспансерному нагляду. Водночас, МОЗ починає перехід на цивілізовану модель викликів лікарів додому та використання класифікації ICPC-2 у щоденній практиці лікарів. Ну і не менш важливо, що МОЗ визнає студентів звичайними людьми, а медична карта дитини для вступу в школу та дитячий садок є відтепер непотрібною.

Замість паперових талонів наказом впроваджується оновлена форма 074/о «Журнал реєстрації амбулаторних пацієнтів». Ця форма буде стандартом обліку візитів пацієнтів в медичних інформаційних системах і буде формуватись автоматично із записів амбулаторної карти.
На перехідному етапі заклади первинної медичної допомоги, які наразі не комп’ютеризовані, повинні будуть вести таку відомість в паперовій формі, однак, що дуже важливо, кількість інформації для її заповнення в рази менша за існуючі форми.

Із набранням чинності наказу, значно зменшується паперове навантаження на лікарів. Це своєю чергою сприятиме побудові пацієнтоорієнтованої системи охорони здоров’я.

 

МОЗ ПОЧИНАЄ ПЕРЕХІД НА ЦИВІЛІЗОВАНУ МОДЕЛЬ ВИКЛИКІВ ЛІКАРІВ ДОДОМУ

Пацієнт та лікар зможуть отримати доступ один до одного по телефону. Час лікаря є цінним та обмеженим суспільним ресурсом. Кожен пацієнт повинен розуміти, що коли лікар іде до нього додому, він не допомагає щонайменше трьом іншим пацієнтам. Пацієнт та лікар будуть разом приймати рішення про необхідність візиту додому.

Як показує досвід європейських країн, можливість поспілкуватися зі своїм медичним працівником телефоном — одна з послуг, що найбільше цінується пацієнтами.

Усе звітування про прийоми, проведені лікарем зводиться до 4 цифр в день: загальна кількість звернень дорослих і дітей та кількість відвідувань дорослих та дітей вдома.

 

У ВСІХ СТУДЕНТІВ БУДЕ ЗВИЧАЙНА АМБУЛАТОРНА КАРТКА

 Із запуском реформи у містах, студенти, які там навчаються, зможуть обрати будь-якого сімейного лікаря або терапевта за місцем фактичного проживання, підписати з ним декларацію та отримувати всі послуги разом з будь-якими необхідними довідками щодо стану здоров‘я. Студентські поліклініки, які існують зараз, будуть конкурувати за пацієнтів на загальних умовах.

 

З 13 БЕРЕЗНЯ МЕДИЧНА КАРТА ДИТИНИ ДЛЯ ВСТУПУ В ШКОЛУ ТА ДИТЯЧИЙ САДОК Є НЕПОТРІБНОЮ

 

Зберігання персональних медичних даних в навчальних закладах протирічить законодавству, оскільки вони не мають ліцензії на медичну практику.

Усі дані про дитину мають зберігатися у лікаря, якого обрали її батьки, підписавши відповідну декларацію.

З 13 березня для вступу до школи або в дитячий садок медична карта дитини є непотрібною. Її форма є недійсною, від батьків не мають права її вимагати.

Порядок огляду дітей до навчальних закладів також чекають зміни, про які ми проінформуємо пізніше. Планується приведення складу скринінгів для дітей до науково обгрунтованого рівня та традиційного для цивілізованих країн обсягу і відкриття можливостей проводити огляд сімейним лікарем або педіатром з залученням спеціалістів за умови реальної необхідності.

 

МОЗ РОЗПОЧИНАЄ ПЕРЕХІД НА КОДИ ICPC-2

З 13 березня форма 074/о стає “Журналом реєстрації амбулаторних пацієнтів”.

Зміна назви суттєва: “хворі” змінилися на “пацієнтів”. У людини може бути безліч причин для звернення до лікаря, окрім безпосередньо хвороби: консультації щодо відмови від шкідливих звичок, зміни дієти та харчування, проведення вакцинації, отримання довідки тощо.

В новому журналі реєструються звернення всіх пацієнтів в амбулаторії та вдома.

Цей журнал буде стандартом обліку звернень пацієнтів в медичних інформаційних системах і буде формуватись автоматично із записів амбулаторної карти. Заклади ПМД, які наразі не мають комп’ютерів, будуть вести на перехідному етапі таку відомість в паперовій формі.

Для кожного звернення кодується причина звернення пацієнта, код діагнозу та дії лікаря за кодами ІСРС-2, затвердженими Наказом МОЗ України від 04.01.2018 № 13 "Про деякі питання застосування Україномовного варіанту Міжнародної класифікації первинної медичної допомоги(ICPC-2-E)"
Зміна цього журналу відкриває практичне впровадження системи ICPC-2 на рівні лікарів.

 

ПОДАЛЬШІ ДІЇ

Готується уніфікація існуючих форм амбулаторних карт і їх узгодження з процесами комп’ютеризації. У результаті має залишитися лише один вид амбулаторної карти, який буде враховувати особливості надання медичної допомоги дорослим і дітям.

Також здійснюється робота щодо переробки та суттєвого скорочення (до 10 разів) звітних статистичних форм, в першу чергу Форми №12 і Форми №20.

 

За матеріалами сайту МОЗ