В роботі заходу взяли участь головний спеціаліст відділу лікувально-профілактичної допомоги населенню  Департаменту охорони здоров’я ОДА Алла Гайдаш, фахівці кафедри ТБ з курсом імунології т алергології ВНМУ, курсанти циклу «Фтизіатрія» факультету підвищення кваліфікації лікарів.   

Висвітлені основні тренди захворюваності на туберкульозу  в області, досягнення і недоліки організації основних протитуберкульозних заходів, які є традиційними і обов’язковими у протидії  туберкульозу.

У двадцяти районах області діють протитуберкульозні заходи у рамках територіальних програм «Майбутнє Вінниччини» на 2017-2020 роки. Згідно районних  програм, на реалізацію тубзаходів у 2017 році було заплановано 5,8 млн.грн., виділено коштів 4,04 млн.грн., що складає всього 70% від плану, і лише близько половини від розрахункової потреби (це придбання туберкуліну, рентген-плівки для безкоштовного обстеження тубконтингентів, засобів захисту органів дихання для медпрацівників та масок для хворих на ТБ і відвідувачів – потенційних бактеріовиділювачів, ультрафіолетових опрмінювачів, одноразових контейнерів для збору мокротиння тощо). Є необхідність активізації роботи фахівців сімейної медицини щодо формування груп підвищеного ризику по захворюванню на ТБ, охоплення дитячих груп ризику туберкулінодіагностикою, удосконалення логістики доставки зразків біоматеріалу для визначення наявності мікобактерій ТБ, розширення кола пошуку контактних, проведення профілактичної хіміотерапії тубінфікованим  тощо.

Багато завдань перед медиками щодо виявлення ТБ, адже за результатами 2017 року, захворюваність на ТБ в області зменшилась на 18% - з 61,3 до 50,3 на 100 тис.нас., але вже у січні-березні 2018 року темп зростання її наздоганяє попередні роки. За оцінкою ВООЗ, в Україні недовиявленими залишаються щороку 22,5% випадків ТБ, що цілком стосується і Вінницької області.

Відмічено деякі досягнення у лікуванні хворих на хіміорезистентний ТБ: за три роки вдалось збільшити відсоток успішно пролікованих хворих з 16,5% до 43,9%. Летальні наслідки від мультирезистентного ТБ скоротились з 37,7% до 15,8%. На кінець 2017 року завершена реконструкція сучасно обладнаного  відділення для лікування хіміорезистетних форм, яке повністю відповідає вимогам інфекційного контролю за ТБ. За таким же принципом відповідності вимогам проведений капітальний ремонт  відділення примусової госпіталізації, яке також розпочало свою роботу. Область повністю забезпечена протитуберкульозними ліками, спеціальними середовищами  для проведення швидкої діагностики бактеріовиділення та підтвердження діагнозу ТБ у терміни від 1 до 45 діб (класичне культуральне дослідження дає результат лише через 2 місці, і ще через 1 місяць – відповідь на питання наявності стійкості до основних туб препаратів).

Акцентована увага на необхідності активної роботи з населенням щодо формування суспільної думки про необхідність щорічних обстежень на ТБ, своєчасного звернення до лікаря у разі тривалого кашлю, дотримання  здорового способу життя – і все це у рамках місячника боротьби з ТБ  (24 березня – Всесвітній та Всеукраїнський день боротьби з ТБ, у 2018 році він проходить під гаслом «Єднаймося для подолання  туберкульозом»).

Прес-служба ДОЗ ОДА