Кожен громадянин України має право вибрати того лікаря, якому зможе довіряти.Основний принцип вибору лікаря: вільне рішення людини. Залежно від того, наскільки вона задоволена послугами цього лікаря (якістю, знаннями, уважністю, ввічливістю тощо), а також наскільки зручно користуватися саме цією медичною практикою (розташування, доступність, комфорт).

Підписуючи декларацію з обраним лікарем, громадянин повідомляє, що обрав саме цього лікаря і цей заклад. Тоді з липня гроші з його податків підуть до закладу, у якому працює обраний лікар. Кінцевого терміну підписання декларацій немає, і швидкість не головне у цьому процесі. Головне - якість і свідомість вибору.

Не треба соромитися запитувати потенційного лікаря про його освіту, досвід та інші професійні ознаки, які Вас цікавлять. Це ваше право, адже ви довіряєте цьому лікарю саме найдорожче – ваше здоров’я.

На перших етапах реформи громадяни при виборі сімейного лікаря спиратимуться здебільшого на власний досвід, особисті враження та рекомендації знайомих. Однак із часом з’являтиметься все більше об’єктивної інформації для вибору чи зміни сімейного лікаря. В електронній системі E-Health зберуть чимало даних про лікарів (освіта, досвід) та їх діяльність (наприклад середня тривалість консультацій, частота відмов від цього лікаря серед пацієнтів, охоплення приписаного населення профілактичними процедурами, перевищення середніх показників призначення антибіотиків тощо). На основі цих об’єктивних параметрів згодом з’являться рейтинги лікарів та медичних практик, на які зможуть орієнтуватися пацієнти у своєму виборі.

Важливий фактор у рішенні про вибір лікаря - розуміння, що це рішення можна буде змінити в майбутньому.

 Навіть якщо ви відчуваєте, що інформації недостатньо, все одно варто обов’язково вибрати свого лікаря якомога швидше (і змінити його, якщо співпраця не складеться). По-перше, тому що лікарі матимуть обмежену квоту на обслуговування певної кількості пацієнтів, і варто не «спізнитися» потрапити до хорошого фахівця. По-друге, навіть якщо зараз ви не відчуваєте проблем зі здоров’ям, пам’ятайте, що в обов’язки сімейного лікаря входитиме набір профілактичних процедур і обстежень, які важливі для вашого здоров’я.

Ви вільні у своєму виборі – не мусите підписувати декларацію за місцем прописки чи проживання. Однак лікар може відмовити вам у підписанні декларації, якщо він уже набрав оптимальну кількість пацієнтів: сімейний лікар може обслуговувати 1 800 пацієнтів, терапевт – 2 000, педіатр – 900. Ця цифра може бути дещо більшою для лікарів, які працюють у селах. Наприклад, якщо у селі проживає 2 000 людей, то всі вони отримають змогу підписати декларацію з сімейним лікарем. Без медичної допомоги не залишиться ніхто. Це питання контролюватиме Національна служба здоров’я України.

Прес-служба ДОЗ ОДА