Одинадцять амбулаторій та сорок один ФАП знаходиться у підпорядкуванні Могилів-Подільского районного центру первинної медико-санітарної допомоги. Заклади разом надають медичну допомогу майже тридцяти трьом тисячам жителів. Євдокія Цибульчак – в.о. головного лікаря Могилів-Подільскього районного ЦПСМД розповідає, що лікарів вистачає на всіх, але існує потреба у нових кадрах:

-У нас працює двадцять один лікар. Але нам потрібно «підсилитись» ще чотирма. Поки що, за кошти районного бюджету навчається один фахівець, який повернеться до нас в амбулаторію. Також на базі закладу проходять інтернатуру ще два лікарі. Маємо надію, що вони залишаться у нас, адже, місцева влада пропонує надати їм  житло, а також транспорт.

У час змін та реформування медицини важливим є підтримка як населення, так і органів влади. Місцеві органи влади тісно співпрацюють з медичними закладами. Завдяки такій співпраці кожен лікар медзакладу забезпечений комп ютером, технікою, виділяються кошти на медикаменти.

Починаючи з другого квітня, у закладі стартувала кампанія «Лікар в кожну родину». Могилів-Подільський районний ЦПСМД до реформування  підійшов у повній «бойовій» готовності.

-Заклад знаходиться на завершальному етапі по автономізації і уже прийнято рішення з перетворення його в комунальне некомерційне підприємство. У кожній амбулаторії, та й у Центрі є інформація про лікарів, вона знаходиться біля реєстратури, також у нас розміщені спеціальні наліпки «Тут можна обрати лікаря». Розпочалось декларування відносин з лікарями. У нас є уповноважена особа, яка відповідає за підписання декларацій. В даний час підписано 98 декларацій. Сподіваємось, надалі кількість декларацій збільшиться. Наш заклад працює у звичному, спокійному режимі, - додає Євдокія Цибульчак

Із медичним супроводом визначаються у Серебрійській амбулаторії  загальної практики сімейної медицини. Тут активно проводиться роз’яснювальна робота серед населення, медпрацівників.

Амбулаторія обслуговує три тисячі  пацієнтів. Тут є денний стаціонар,   сучасна лабораторія, оглядовий жіночий кабінет, дитячий кабінет щеплення та кабінети лікаря. Найближчим часом тут планується також обладнати аптечний пункт, аби спростити доступ до отримання медикаментів усім верствам населення.

Євдокія Цибульчак, розповідаючи про амбулаторію додає, що одному лікареві, який одночасно і завідувач, і сімейний лікар, і педіатр - обслуговувати таку кількість населення важко, але заклад очікує на поповнення рядів ще одним молодим фахівцем.

Двадцять три сімейних лікарі, три педіатри та  терапевти має у своєму складі Могилів-Подільский міський центр ПСМД.  Заклад обслуговує майже тридцять одну  тисячу населення. За словами головного лікаря Наталії Череватової  лікувальний заклад повністю забезпечений лікарями і населення міста активно долучається до вибору сімейних лікарів:

-Наразі ми маємо 221 підписану  декларацію, також у  тестовому режимі  уже було підписано 305 декларацій. Кожен сімейний лікар у закладі  зареєстрований у системі «eHealth», - каже очільниця медустанови, - Завдяки зусиллям місцевої влади нам вдалося забезпечити комп’ютерами, Інтернетом кожного лікаря, - говорить Наталя Череватова.

Віталій Криган – заступник Могилів-Подільського міського голови з питань діяльності виконавчих органів підкреслює, що зміни у системі охорони здоров’я необхідні.

-Люди певним чином бояться змін – наше завдання пояснити і дати зрозуміти, що вони стануть кроком до покращення надання медичної допомоги.

Заступник міського голови наголошує, що мета міської влади - створити амбулаторію ближче до центру міста, для зручності жителів.

-Кампанія «Лікар в кожну родину» -  це позитивні кроки насамперед для самого пацієнта, адже він має право вільно обирати лікаря, якого вважає кваліфікованим та якому довіряє. Від кількості пацієнтів залежатиме забезпечення фінансами самого лікаря. Тобто відпрацьовується здорова конкуренція. І для лікарів є стимул покращувати свої навички та кваліфікацію, - ділиться власними думками Віталій Криган.