10 жовтня 2018 року відповідно до плану основних заходів цивільного захисту області на 2018 рік, затвердженого розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 17 січня 2018 року №20, проведене штабне тренування з органами управління Вінницької територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту за темою: “Дії органів управління обласної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту в складних умовах осінньо-зимового періоду”.

        Мета тренування: удосконалення навичок керівного складу органів управління обласної територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту в складних умовах осінньо-зимового періоду, перевірка готовності сил і засобів, відпрацювання необхідних документів.

        До участі у тренуванні залучалися:

          - працівники Департаменту цивільного захисту обласної державної адміністрації;

          - представники обласних спеціалізованих служб цивільного захисту, підприємств, установ, організацій.

 

        При проведенні штабного тренування:

  1. Уточнені плани реагування на надзвичайні ситуації і склад сил цивільного захисту області, що залучаються до виконання рятувальних та інших невідкладних робіт у разі виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, пов’язаних з дефіцитом енергоресурсів у зимовий період.
  2. Уточнені схеми оповіщення та порядок оповіщення органів управління, сил цивільного захисту, суб’єктів господарювання, населення про загрозу або виникнення надзвичайних ситуацій та подальше інформування у сфері цивільного захисту.
  3. Удосконалені практичні навички керівного складу та посадових осіб органів управління цивільного захисту області з організації роботи при виникненні надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру у складних погодних умовах зимового періоду.

         

        Навчальні питання штабного тренування:

  1. Приведення органів управління обласної територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту у готовність до дій та доведення початкової обстановки.
  2. Оцінка обстановки, що склалася по тренуванню, проведення необхідних розрахунків, уточнення складу сил і засобів.
  3. Уточнення матеріального резерву області на випадок виникнення надзвичайних ситуацій станом на 1.10.2018 року.
  4. Уточнення створення резерву спеціального майна і засобів для захисту свійських тварин та сільськогосподарських рослин у разі виникнення надзвичайних ситуацій осінньо-зимового періоду.
  5. Проведення розрахунків сил і засобів, які можуть бути залучені від служб цивільного захисту до:

- розчистки дорожньої мережі області, особливо у сільській місцевості;

- розгортання додаткових ліжко-місць для тимчасового перебування громадян, пунктів/палаток обігріву;

- організації надання допомоги органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування у проведенні патрульних рейдів працівниками поліції, особливо у нічний час та у сільській місцевості, спрямованих на раннє виявлення осіб, які перебувають на вулиці та мають ризик отримати переохолодження, зокрема перебувають у стані алкогольного сп’яніння, жебракують тощо;

- проведення посипання спеціальними сумішами вулиць і доріг населених пунктів, а також очищення зливової каналізації та дренажних систем населених пунктів, зливостоків, систем поверхневого водовідведення та зливоприймальних колодязів;

- запобігання та ліквідації наслідків можливого припинення електропостачання об'єктів тепло та водо-забезпечення, населених пунктів області;

-  відновлення ліній зв’язку та забезпечення надійним зв’язком органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, органів управління і сил цивільного захисту в умовах надзвичайних ситуацій;

- надання допомоги населенню при різкому зниженні температури повітря;

- визначення потреби в матеріальних ресурсах, необхідних для проведення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт і життєзабезпечення постраждалих у разі виникнення надзвичайних ситуацій спеціалізованою службою торгівлі та харчування;

- готовність технiки i майна спецiального призначення протипожежної спеціалізованої служби цивільного захисту для виконання завдань з цивiльного захисту в умовах надзвичайної ситуації, яка виникла на території області;

- пропозиції щодо транспортного забезпечення заходів з цивільного захисту під час ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, яка склалась.

 

        Було проведено заслуховування посадових осіб обласних спеціалізованих служб цивільного захисту, представників підприємств, установ і організацій із відпрацьованими документами (оцінка обстановки, проведені розрахунки, пропозиції до рішення голови обласної державної адміністрації на ліквідацію надзвичайної ситуації).