1 лютого в Департаменті цивільного захисту облдержадміністрації пройшла нарада щодо підбиття підсумків виконання заходів з питань цивільного захисту, взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи у 2018 році та визначення основних завдань на 2019 рік.

     Нарада відбулась за участі заступника голови Вінницької обласної державної адміністрації Броварника Василя Михайловича.

   

     Директор Департаменту цивільного захисту Вовченко Сергій Дмитрович підвів підсумки виконання заходів з питань цивільного захисту, взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи за 2018 рік, висловив подяку колективу за плідну роботу, а також відзначив результативність роботи в 2018 році.

   

В області у 2018 році  зареєстровано 3 надзвичайних ситуації та сталося біля 3 тисяч некласифікованих подій. Загальні збитки від наслідків надзвичайних ситуацій склали більше 945 тис. 500 грн. (з них 50 тис. грн. збитки від НС техногенного характеру - падіння  літака та 895 тис.500 грн. збитки від НС природного характеру - захворювання свиней на африканську чуму).

      В порівнянні з минулими роками кількість надзвичайних ситуацій значно зменшилась.

    Відповідно до плану основних заходів цивільного захисту Вінницької територіальної підсистеми єдиної державної систем цивільного захисту на 2018 рік, затвердженого розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 17 січня 2018 року №20, в області проведені заходи щодо навчання органів управління та населення з питань цивільного захисту.

      Протягом 2018 року в області проведено:

  • чотири  командно-штабні навчання органів управління та сил цивільного захисту районних ланок територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту у Літинському, Піщанському, Чечельницькому, Хмільницькому районах  та місті Хмільник;
  • два штабних  тренування органів управління територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту щодо дій в умовах:
  • паводку, пропуску льодоходу і повені;
  • несприятливих погодних умовах осінньо-зимового періоду;
  • два штабних тренування органів управління та сил цивільного захисту Калинівської та Вінницької районних ланок територіальної підсистеми ЄДС ЦЗ на тему: “Дії органів управління та сил спеціалізованих служб цивільного захисту району з організації евакуації населення при загрозі або виникненні надзвичайних ситуацій на арсеналі зберігання ракет та боєприпасів Міністерства оборони України”;
  • вісім штабних тренувань органів управління та сил цивільного захисту районних ланок територіальної підсистеми ЄДС ЦЗ на тему: “Дії органів управління та сил спеціалізованих служб цивільного захисту району (міста) при загрозі або виникненні надзвичайної ситуації на гідроспоруді ГЕС (ТЕС) ” з розгортанням евакуаційних органів.

     Проведені протягом року планові заходи щодо підготовки органів управління та сил цивільного захисту області сприяли підвищенню рівня їх готовності до дій за призначенням в умовах мирного часу та особливого періоду.

    У 2018 році було проведено 26 засідань обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на яких було розглянуто 45 питань.

     Навчання керівного складу і фахівців, діяльність яких пов’язана з організацією та здійсненням заходів з питань цивільного захисту  в області  в  2018  році здійснювалось відповідно до плану комплектування  навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Вінницької області слухачами з функціонального навчання у сфері цивільного захисту на 2018 рік затвердженого розпорядженням голови Вінницької ОДА від 27 грудня 2017 року №939.

     Протягом року була проведена значна робота щодо поповнення регіонального матеріального резерву для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій новим сучасним обладнанням відповідно до номенклатури.

   Таким чином, завдання та заходи у сфері цивільного захисту населення і територій області від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру заплановані у 2018  році  виконані  у повному обсязі.

      Також були висвітлені питання взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи у 2018 році.

      Директором Департаменту Вовченком С.Д. були визначені пріоритетні напрямки роботи у 2019 році.

    Заступник голови Вінницької обласної державної адміністрації Броварник Василь Михайлович відмітив цілеспрямоване та відповідальне виконання завдань працівниками Департаменту цивільного захисту та визначив напрямки роботи, на які необхідно зосередити увагу у 2019 році:

  • винайдення шляхів модернізації обласної автоматизованої системи централізованого оповіщення, з метою здійснення перехоплення цифрового теле- та радіомовлення;
  • завершення інвентаризації захисних споруд цивільного захисту;
  • організація проведення робіт щодо інженерного захисту населених пунктів Могилів-Подільського та Мурованокуриловецького районів;
  • продовження робіт щодо поповнення регіонального матеріального резерву для запобігання і ліквідації надзвичайних ситуацій;
  • проведення комплексу заходів з метою забезпечення призову громадян України на строкову військову службу в області;
  • активізації роботи з патріотичного виховання молоді.

      По завершенню були підведення підсумки наради та наданні практичні рекомендації, які допоможуть у подальшій роботі Департаменту цивільного захисту.