20 лютого в Департаменті цивільного захисту проведений навчально-методичний збір на тему: “ Підсумки роботи з підготовки цивільного захисту  області  у 2018 році та визначення основних завдань у зазначеній сфері на 2019 рік ”.

Мета збору:

  1. Підвести підсумки роботи щодо виконання основних заходів з підготовки цивільного захисту за 2019 рік.
  2. Вивчити вимоги керівних документів та особливості виконання основних заходів з підготовки цивільного захисту у 2019 році.
  3. Визначити єдині погляди та підходи щодо виконання завдань у сфері запобігання надзвичайним ситуаціям техногенного та природного характеру, захисту населення і територій.
  4. Підвищити професійну підготовку осіб, залучених на збір.

           До участі в зборі залучалися:

  1. Начальники структурних підрозділів (фахівці) з питань цивільного захисту, оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами міст і районів, об’єднаних територіальних громад.
  2. Керівний склад та фахівці Департаменту цивільного захисту облдержадміністрації.
  3. Керівники та представники обласних спеціалізованих служб цивільного захисту.

       

   

  При проведенні навчально-методичного збору розглядалися питання:

  1. Доповідь щодо підбиття підсумків роботи у сфері цивільного захисту області у 2018 році та визначення основних завдань у зазначеній сфері на 2019 рік.
  2. Аналіз роботи органів управління районної (міської) ланки обласної територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту та обласних спеціалізованих служб цивільного захисту у 2018 році.
  3. Встановлення взаємодії між структурними підрозділами з питань ЦЗ РДА та МВК із структурними підрозділами ОТГ
  4. Особливості діяльності системи оповіщення в разі виникнення надзвичайних ситуацій та методи доведення інформації до населення..
  5. Хід проведення технічної інвентаризації захисних споруд цивільного захисту.
  6. Особливості планування заходів евакуації в особливий період.
  7. Завдання цивільного захисту в районних, міських, об’єднаних територіальних громадах ланок територіальної підсистеми ЄДС ЦЗ та обласних спеціалізованих службах ЦЗ на 2019 рік.
  8. Стан виконання заходів призову громадян Вінниччини на строкову військову службу.
  9. Ознайомлення з діяльністю центру координації сил та засобів області.

         Під час навчально-методичного збору відбувся показ презентації за підсумками виконання завдань цивільного захисту у 2018 році та продемонстровано ролик про соціально-економічні досягнення Вінницької області у 2018 році.

       

 

       Фахівцями Департаменту цивільного захисту організовано доведення методичних та практичних матеріалів для організації діяльності органів управління цивільного захисту.

           В області зареєстровано 3 надзвичайних ситуації та сталося біля 3 тисяч некласифікованих подій.

           В усіх ситуаціях складові ланки Вінницької територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту діяли оперативно, чітко та результативно. Працівниками Департаменту цивільного захисту відповідально та наполегливо виконували поставлені завдання перед Департаментом.

           На високому рівні спрацювали всі фахівці спеціалізованих служб цивільного захисту без винятку, але в найкращу сторону відмічено діяльність медичної служби, комунально-технічної, фахівців ПАТ «Вінницягаз» та ПАТ «Вінницяобленерго». 

          Відповідно до плану основних заходів цивільного захисту Вінницької територіальної підсистеми єдиної державної систем цивільного захисту на 2018 рік, затвердженого розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 17 січня 2018 року №20, в області проведені заходи щодо навчання органів управління та населення з питань цивільного захисту.

          Практична підготовка керівного складу органів управління цивільного захисту здійснювалась під час організації та проведення командно-штабних навчань і тренувань з органами управління і силами територіальної підсистеми та її ланками.

         Проведені протягом року планові заходи щодо підготовки органів управління та сил цивільного захисту області сприяли підвищенню рівня їх готовності до дій за призначенням в умовах мирного часу та особливого періоду. В кращу сторону відмічаємо проведення практичних заходів з питань цивільного захисту у Гайсинському, Ямпільському, Калинівському, Муровано-куриловецькому, Могилів-Подільському, Піщанському, Літинському, Хмільницькому районах та в містах Могилів-Подільському, Хмільнику.

         Ефективно працювали комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій облдержадміністрації, органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. Пріоритетом в їх роботі було попередження та ефективне реагування на надзвичайні ситуації.

         В кращий бік відмічається робота районних комісій з питань ТЕБ та НС в Барському, Гайсинському, Крижопільському, Літинському, Тульчинському, Ямпільському районах та містах Жмеринка і Козятин. Гірше вирішувалися питання щодо роботи комісій в Шаргородському районні.

         У 2018 році проведено 26 засідань обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на яких було розглянуто 45 питань.

         У 2018 році продовжувалися роботи щодо модернізації мережі зв’язку на запасних пунктах управління облдержадміністрації та райдержадміністраціях під час проведення командно-штабних навчань з територіальної оборони на території області.

         Районними та міськими ланками Вінницької територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту за рахунок коштів місцевих бюджетів проводяться заходи щодо модернізації, удосконалення системи оповіщення.

         Протягом 2018 року в області продовжувалася робота  з проведення технічної інвентаризації захисних споруд.

Проведено технічну інвентаризацію на  100 % в районах: Вінницькому, Жмеринському, Липовецькому, Теплицькому, Чернівецькому; у місті Козятин.

Проведено технічну інвентаризацію більше  75 % в районах: Тульчинському (95%), Тиврівському (91%), Хмільницькому (89%), Погребищенському (88%), Оратівському (85%), Козятинському (80 %), Літинському (76%); у містах: Жмеринка (92%), Могилів-Подільський (75%);

Проведено технічну інвентаризацію в межах від 50 % до 75 % в районах: Бершадському (74%), Томашпільському (72%), Іллінецькому (71%), Шаргородському (71%), Крижопільському (69%), Гайсинському (67%), Піщанському (66%), Калинівському (65%), Мурованокуриловецькому (61 %), Ямпільському (58%), Барському (56 %); у містах:  Хмільнику (68 %),  Ладижині (56 %);

Проведено технічну інвентаризацію менше 50% в районах: Могилів-Подільському (44%), Немирівському (40%), Тростянецькому (35%), Чечельницькому (29 %); у місті Вінниця  (49%).

       Протягом 2018 року органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування області виконано значний комплекс заходів з вирішення завдань цивільного захисту.

В цілому робота всіх без винятку ланок обласної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту відповідала завданням і ситуаціям року та була спрямована на розвиток і зміцнення системи.

         По завершенню були підведення підсумки збору та наданні практичні рекомендації; фахівцями Департаменту роздані додаткові методичні матеріали, які допоможуть у подальшій роботі з питань цивільного захисту.