Голова облдержадміністрації Серій Борзов взяв участь в онлайн засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій під головуванням Міністра розвитку громад та територій України Олексія Чернишова.

До порядку денного засідання були включені важливі питання життєзабезпечення регіонів:

  • Про заходи щодо запобігання та протидії масовим пожежам лісів, торфовищ і сільгоспугідь у літній період 2021 року;
  • Про стан підготовки місць масового відпочинку на водних об’єктах України до прийняття відпочиваючих;
  • Про забезпечення потреб населення та галузей економіки водними ресурсами у разі настання маловоддя.

Відповідно до аналітичної довідки Міндовкілля, виникнення масштабних пожеж у 2020 році свідчить про те, що Україна, внаслідок зміни клімату та складної соціально-економічної ситуації, опинилась у групі країн із високим ризиком виникнення неконтрольованих пожеж і катастрофічними наслідками для населення, населених пунктів та довкілля.

Головам облдержадміністрацій дано доручення організувати роботу по запобіганню пожежам в екосистемах. Необхідно здійснити перевірки на місцях, чи в неналежному стані утримуються протипожежні водоймища, роздільні лісосмуги тощо.

Щодо підготовки місць масового відпочинку на водних об’єктах України до прийняття відпочиваючих, на засідання ТЕБ та НС відзначалось, що завдяки проведеній роз’яснювальній роботі територіальними органами ДСНС, місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування щодо запобігання виникненню надзвичайних ситуацій (небезпечних подій) і мінімізації їх негативних наслідків на водних об’єктах протягом 2020 року в державі зменшилася кількість затонулих на 2,9  % порівняно з аналогічним періодом 2019 року. Разом з тим відзначалось, що роботу проведено з водолазного обстеження дна акваторії водних об’єктів та функціонування сезонних рятувальних постів. Проведено обстеження тільки 73 % акваторій водних об’єктів

Стосовно питання про забезпечення потреб населення та галузей економіки водними ресурсами, на засіданні зазначалось: водогосподарськими організаціями, які належать до сфери управління Держводагентства, забезпечено постійний моніторинг водогосподарської ситуації. У разі потреби, здійснюється оперативне коригування встановлених режимів роботи водних об’єктів з урахуванням водогосподарської та гідрометеорологічної обстановки та інтересів зацікавлених сторін.

Крім того, враховуючи консультації Укргідрометцентру щодо попередньої оцінки водності весняного періоду 2021 року. Агентством буде встановлено оптимальні режими роботи з урахуванням акумуляції весняного стоку, для подальшого використання протягом літньо-осіннього періоду.

У разі виникнення дефіциту води, пріоритетність буде надаватись використанню води для питних і побутових потреб населення та для зрошення.

За інформацією Держводагентства, станом на 10 лютого наповнення водосховищ  Південного Бугу становить 99%.

Директор Департаменту

Директор Департаменту Зубчик Богдан Васильович

Зубчик Богдан Васильович

Іконка геолокація

Адреса: вул. Монастирська (Володарського), 26, м. Вінниця, 21100

Іконка телефон

Приймальня: (0432) 67-11-38