Найбільша презентаційна зала Молодіжного центру «Квадрат» учора була переповнена журналістами, представниками влади і громадськості та поліцейськими, які займаються питаннями добору кандидатів для служби в органах поліції. Тут відбувалась офіційна презентація першого в Україні пілотного проєкту з ранньої професійної орієнтації старшокласників «Кадетський корпус поліції Вінниччини». На презентацію були запрошені та взяли у ній участь Голова обласної державної адміністрації Сергій БОРЗОВ, голова обласної Ради Вячеслав СОКОЛОВИЙ та Вінницький міський голова Сергій МОРГУНОВ. Від Департаменту з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами обласної державної адміністрації в презентації був присутній заступник начальника відділу оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Юрій Мельник.

Пілотний проєкт «Кадетський корпус поліції Вінниччини» ініційований в минулому році особисто керівником Головного управління національної поліції у Вінницькій області Іваном ІЩЕНКОМ. Зазначений проєкт залишається наразі унікальним та ексклюзивним, оскільки аналогічних проектів в Україні поки що реалізовано не було.

В минулому році Головне управління Національної поліції у Вінницькій області відібрало 36 юнаків та дівчат до кадетського корпусу. Протягом року вони проходили спеціальну підготовку та готувались до вступу до навчальних закладів системи МВС. Під час такої підготовки лише один з кадетів прийняв рішення про відмову від участі у цьому проєкті так як зрозумів, що робота в поліції не його життєва стезя. І це вкрай важливо в плані недопущення прогалин в доборі на службу в органи поліції таких юнаків та дівчат, які за своїми морально-психологічними якостями та рівнем фізичної підготовки здатні виконувати непрості завдання забезпечення правопорядку, захисту прав та свобод громадян. З числа кадетів які успішно пройшли спеціальну підготовку 25 стали слухачами навчальних закладів системи МВС. Ще декілька з них не жаль  не змогли «подолати» високу планку зовнішнього незалежного оцінювання, яка була встановлена для абітурієнтів навчальних закладів системи МВС. Але вони стали учнями навчальних закладів системи МВС нижчого рівня, Ще один кадет був зарахований студентом. Тобто так званий «коефіцієнт корисної дії» за першим набором кадетів,проведеним у 2021році практично склав 100%.

 Учора на презентації були присутні двоє з колишніх кадетів, наразі курсанти Одеського університету внутрішніх справ, які у своїх виступах перед її учасниками дали позитивну оцінку проєкту та відзначили його важливість у питанні професійної орієнтації молоді та вибору ними професії.

 На початку презентації проєкту з вступним словом виступив начальник Головного управління Національної поліції у Вінницькій області Іван ІЩЕНКО, який зокрема відзначив важливість та унікальність проєкту а також підкреслив, що його реалізація на теренах Вінницької області стала можливою завдяки підтримці обласної державної адміністрації, обласної Ради та Вінницької міської Ради.

У своєму виступі перед учасниками заходу Голова обласної державної адміністрації Сергій БОРЗОВ наголосив на актуальності питання професійної орієнтації молоді у виборі професії правоохоронця та захисника України. Він також подякував ініціаторам проєкту за проведену роботу та побажав їм успіхів у його подальшій реалізації.

     

Презентація проєкту, яку провів заступник начальника ГУНП у Вінницькій області Ігор Волокітенко була дуже насиченою, динамічною та цікавою. Слайд-шоу, відео-сюжет про підготовку першого набору кадетів, чотири спеціальних локації зі зброєю та спеціальними засобами, з якими ознайомлюють кадетів Вінниччини під час їх спеціальної підготовки до вступу у навчальні заклади системи МВС, засвідчили, що підхід до добору майбутніх правоохоронців Вінниччини на службу до поліції відповідає найкращим європейським стандартам.

 На презентацію проєкту прибули представники навчальних закладів системи МВС, зокрема проректор Одеського Державного університету внутрішніх справ Максим КОРНІЄНКО, директор Інституту з підготовки фахівців Національної поліції Львівського Державного університету внутрішніх справ Юрій НАЗАР та завідувачка Вінницького відділення заочного та дистанційного навчання Національної академії внутрішніх справ Олена ЛЕПЕЙ. Представники навчальних закладів були одноголосні в думці про важливість цього пілотного проєкту та підкреслили що він є важливим інструментом у питанні професійної орієнтації молоді та якісному доборі кандидатів для навчання в навчальних закладах системи МВС.

Начальником Головного управління Національної поліції у Вінницькій області Іваном ІЩЕНКОМ та представниками навчальних закладів системи МВС Максимом КОРНІЄНКОМ та Юрієм НАЗАРОМ були підписані меморандуми про співпрацю, які передбачають активну роботу по подальшому розвитку цього унікального проєкту.

Доречно зазначити, що в поточному році Головне управління Національної поліції у Вінницькій області планує збільшити не менше ніж в 2 рази кадетський корпус Вінниччини. З цією метою презентація була організована таким чином, що її пряма трансляція здійснювалась через спеціальне обладнання у всіх школах Вінниччини, які мали можливість стежити за тим, що відбувалось в Молодіжному центрі «Квадрат» у місті Вінниці в он-лайн режимі. У відео варіанті за презентацією спостерігали біля 5 тисяч користувачів соціальних мереж, зокрема шкіл Вінниччини, яких було інформовано про проведення такої презентації та рекомендовано її переглянути. Презентація також транслювалась на офіційній Фейс-бук сторінці Головного управління Національної поліції у Вінницькій області. До її перегляду долучились біля 2 тис. користувачів.

 

Саме це на думку посадовців Головного управління Національної поліції у Вінницькій області дасть поштовх до збільшення кількості юнаків та дівчат Вінниччини, які виявлять бажання стати кадетами поліції та присвятити своє життя служінню Україні та українському народові в ім’я спокою та безпеки.

  

Проведена презентація показала, що реалізація на теренах Вінниччини ексклюзивного в Україні пілотного проєкту з ранньої професійної орієнтації старшокласників «Кадетський корпус поліції Вінниччини» здатна стати важливим етапом реформування Національної поліції України.